Te Deum: Patriarhul României s-a rugat pentru unitatea națională, conviețuirea pașnică și cooperarea demnă cu alte popoare

Patriarhul Daniel a oficiat luni, în Catedrala Patriarhală, o slujbă de Te Deum cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. 

La finalul slujbei, Patriarhul a amintit că la 24 ianuarie 1859, lucrările Adunării Elective a Munteniei, care a ales pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și Domnitor al Țării Românești, s-au desfășurat pe cunoscutul Deal al Mitropoliei, într-o clădire a Mitropoliei Țării Românești.

„Înainte de alegere, membrii Adunării Elective au jurat pe Sfânta Evanghelie și pe Sfânta Cruce, înaintea icoanei Sfintei Treimi că vor vota pentru Unirea Principatelor Române”, a spus Patriarhul României.

„Astăzi, la slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală și noi ne-am rugat Preasfintei Treimi, Izvorul etern al unității și al comuniunii, să ne ajute să păstrăm și să cultivăm permanent unitatea națională, conviețuirea pașnică și cooperarea demnă cu alte popoare, spre binele poporului român și al României”, a spus Preafericirea Sa.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților de stat, civili și militari, între care Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, și Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru Culte.

În cuvântul său, Patriarhul României a subliniat contribuția esențială a Bisericii în procesul care a culminat cu Unirea Principatelor Române: „Prin ierarhii, preoții de mir, monahi și teologi mireni, Biserica Ortodoxă Română a contribuit deopotrivă în Moldova și în Țara Românească la acest act fundamental al istoriei noastre”.

Contemporanii evenimentului au numit data de 24 ianuarie 1859 „Ziua cea mare a veacului”, a amintit Părintele Patriarh, argumentând că aceștia au înțeles că Unirea Principatelor Române constituie piatra de temelie a noului stat unitar român.

„Am afirmat adesea că unirea de la 24 ianuarie 1859 trebuie considerată ca fiind ‹Unirea de Bază›, nu ‹Unirea cea Mică›, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român în anul 1862, numit ‹România›”.

„Această sărbătoare este o zi în care aducem mulțumire lui Dumnezeu și comemorăm cu recunoștință pe toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, arătând astfel importanța unității și a demnității noastre naționale, în contextul cooperării internaționale prezente și viitoare”. Vezi textul integral.

După oficierea slujbei de Te Deum, au urmat depuneri de coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În ziua de 24 ianuarie 2022 a fost oficiată slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la sfârșitul acestei slujbe au fost trase clopotele timp de un minut.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente