Te Deum la ziua onomastică a Patriarhului României

În ziua de cinstire a Sfântului Proroc Daniel, cu prilejul zilei onomastice a Patriarhului României, la 17 decembrie 2013, după Sfânta Liturghie, în prezența Preafericirii Sale și a mai multor ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost oficiată în Catedrala Patriarhală o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea și ajutorul dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române în slujirea Bisericii noastre și a poporului român.

Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a adresat celor prezenți un cuvânt în care a vorbit și despre proiectele pe care Patriarhul României le-a implementat în viața Bisericii Ortodoxe Române: „Visul cel mai nobil al Bisericii din ultimii 130 de ani acela de a înălța o Catedrală ca gest de recunoștință adus lui Dumnezeu pentru unitatea națională și pentru dobândirea independenței de stat a României, catedrala noastră națională, iată a devenit o realitate dintr-un vis de atâtea ori amânat și de atâtea ori sabotat. Lucrul acesta arată dimensiunea profetică a arhipăstoririi Preafericitului Părintelui nostru Patriarh Daniel. Sigur că nu încetează să lucreze nici nevoințele Sfântului Daniil Stâlpnicul, colaboratorii Preafericirii Sale știind cât de mult ziua și noaptea se ostenește ca aceste vise neîmplinite ale neamului și ale Bisericii noastre să devină realitate, după cum nu încetează niciodată să cultive în conștiințele românilor de pretutindeni atașamentul față de credința, de valorile nepieritoare ale neamului nostru românesc”.

Apoi, Preasfinția Sa a dăruit Patriarhului României, ca un geste de recunoștință și dragoste, din partea membrilor Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor o candelă de argint confecționată în Atelierele Patriarhiei Române.

„Candela are și valoarea simbolică și precum Daniel prorocul a fost o lumină a veacului său și o lumină a neamurilor până astăzi prin profețirea datei exacte a Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos în peștera Betleemului și Preafericirea Voastră să fiți o lumină netrecătoare a Sfintei noastre Biserici”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

De asemenea, din partea ostenitorilor Catedralei Patriarhale Preafericitul Părinte Patriarh Daniel un coș cu trandafiri albi

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în slujirea patriarhală:”Am slujit împreună ierarhi membrii ai Sfântului Sinod și am adus recunoștință lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre Ortodoxe Române și asupra întregului popor. Această zi de recunoștință este o zi pentru a arăta în același timp și comuniunea noastră în iubirea Preasfintei Treimi. Ziua onomastică, ziua numelui este la români foarte populară, deși în timp societatea se secularizează și ziua de naștere devine mai importantă decât ziua numelui totuși noi creștinii ținem foarte mult la ziua numelui pentru că este o zi în care mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră în întreaga viața, dar și aducem mulțumiri sfântului sau sfinților ocrotitori”.

Totodată, parohiilor și mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost oferite, ca semn de prețuire, din partea Patriarhului României, antimise din mătase pentru Praznicele Împărătești și ale Maicii Domnului. Un astfel de antimis a fost dăruit și Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente