Te Deum la Roman, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de Patriarhat

La Catedrala arhiepiscopală din Roman a avut loc ieri, 4 februarie 2010, unTe Deum cu prilejul aniversării a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

PS Ioachim Băcăuanul a săvârșit ieri, la Catedrala episcopală din Roman, o slujbă de Te Deum, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Acest eveniment s-a înfăptuit prin Hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, confirmată prin Decretul regal din 25 februarie 1925. După cum ne-a declarat pr. Constantin Gherasim, consilier în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în cadrul Sfintei Liturghii, care a precedat impresionanta ceremonie din această zi solemnă, au fost pomeniți și adormiții întru fericire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la Domnul: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu.

În cuvântul rostit la slujba de mulțumire, PS Ioachim Băcăuanul a vorbit celor prezenți despre semnificația evenimentului de acum opt decenii și jumătate, ce a înscris o nouă pagină de istorie pentru Biserica noastră Ortodoxă.

Totodată, Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul a amintit credincioșilor prezenți că anul acesta mai adăugăm ca sărbătoare ecleziastică 125 de ani de la recunoașterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), moment istoric al cărui „părinte” este eruditul episcop al Romanului Melchisedec Ștefănescu, care va fi pomenit în cadrul mai multor manifestări cultural-religioase pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului le va organiza în acest an. „Evenimentul este important în toată Biserica noastră. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți toți patriarhii de pioasă amintire ai Bisericii noastre. Slujba de Te Deum a avut loc în prezența credincioșilor, a membrilor Consiliului Eparhial și a unui impresionant sobor de preoți. În cadrul Te Deumului s-a citit documentul și hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925. De asemenea, s-a mai dat citire Decretului regal din 25 februarie, care a urmat hotărârii, și Tomosului de proclamare a Patriarhiei Române. A fost un eveniment apreciat de cei prezenți în toată dimensiunea lui sacră, istorică și tradițională. Totodată, a fost un moment de angajament pentru noi, cei care am fost rânduiți de Dumnezeu să fim la aniversarea a 85 de ani de Patriarhat. Ne-am angajat ca, și mai departe, să fim fii vrednici ai Bisericii Ortodoxe, fiecare după responsabilitatea pe care o are”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Comentarii Facebook


Știri recente