Te Deum la Mănăstirea Izvorul Mureșului în deschiderea lucrărilor a celei de-a X-a Ediții a Universității de Vară

Reprezentanții românilor din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Basarabia s-au întrunit zilele acestea la lucrările celei de-a X-a ediții a Universității de vară a românilor de la Izvorul Mureșului, pentru a căuta soluții eficiente în rezolvarea problemelor grupurilor minoritare din țară și din statele vecine, informează Ziarul Lumina.

Întrunirea de anul acesta își propune să aducă în discuție și să găsească soluții pertinente pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii din afara granițelor României și din zonele multi-etnice din țară. Lucrările au debutat cu o slujbă de Te-Deum săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Daniil, Episcopul românilor ortodocși din Serbia, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută și ca „Mănăstirea românilor de pretutindeni”. În cadrul întâlnirii de miercuri, 11 august, s-a făcut o analiză a drepturilor minorităților din România, comparativ cu drepturile pe care alte state le acorda minorităților românești.

Întâlnire pentru cunoașterea problemelor tuturor românilor

„Cu bucurie am reluat lucrările Universității de vară de la Izvorul Mureșului. Pentru a zecea oară, ne întâlnim românii din județele Covasna, Harghita, Mureș cu români de dincolo de frontierele României, uniți de aceeași problematică a raporturilor cu minoritățile. Deși suntem în inima țării, noi cei de aici trăim în condiții similare cu cei din Bulgaria, Serbia sau Basarabia. În cadrul lucrărilor, vom încerca să abordăm probleme care să promoveze în legislația românească facilități pentru păstrarea identității naționale în această parte a României, cât și dincolo de granițe. În același timp, dorim să contribuim la un progres în ceea ce privește respectarea drepturilor celor care trăiesc în anumite comunități. Făcând un bilanț a ceea ce s-a propus aici în decursul timpului, putem spune că multe din problemele ridicate de noi s-au rezolvat. Deja avem parlamentari pentru românii din afara granițelor țării, care pot contribui în mod deosebit în ceea ce privește legislația românească. De asemenea, vom propune factorilor de decizie constituirea unui grup parlamentar pentru românii de pretutindeni în Parlamentul României”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan pentru Radio TRINITAS.

Tot în cadrul lucrărilor, s-a propus și realizarea unui spațiu informațional bine organizat, care să faciliteze comunicarea și comuniunea dintre românii din țară și cei de dincolo de frontiere. „Prin ajutorul mass-media, informația va circula mult mai rapid și mai consistent. Astfel ne vom cunoaște mai bine deoarece, în general, cunoaștem foarte puține despre viața românilor de dincolo de granițe, așa cum mulți dintre români cunosc mai puțin situația românilor din județele Covasna și Harghita”, a mai spus Înaltpreasfințitul Ioan.

Comentarii Facebook


Știri recente