Te Deum la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea

Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din municipiul Râmnicu Vâlcea a îmbrăcat vineri, 9 noiembrie 2012, haine de sărbătoare. Festivitatea a fost prilejuită de împlinirea a 55 de ani de învățământ artistic în Râmnicu Vâlcea, dar și 98 de ani de la nașterea celui căruia îi poartă numele, patronul spiritual, muzicologul Victor Giuleanu.

Cu această ocazie la instituția de învățământ a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către Părintele Constantin Cîrstea, consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, părintele consilier a rostit un cuvânt dedicat momentului festiv. „Orice aniversare este un moment de bucurie și de înălțare sufletească, o adevărată sărbătoare, dar și un moment cu deosebite semnificații de o mare încărcătură emoțională, întrucât ea presupune ziua în care se face bilanțul celor realizate până astăzi și totodată se fac noi angajamente și proiecte de viitor pentru orice om. Acest moment solemn ne dă nouă posibilitatea să acceptăm ca o zi aniversară să fie sărbătorită în mod festiv cu cei care suntem contemporani evenimentelor de mare însemnătate și doresc să ne fie alături. Cu atât mai mult când o instituție a acestei urbe își aniversează un moment deosebit al existenței. În glastra celor 55 de trandafiri, cu care a parfumat năzuințele învățământului râmnicean, în duh și spirit românesc, să se adune încă mulți ani, tot mai frumoși și rodnici, pe măsura distinselor vrednicii pe care cu fapte și rezultate frumoase le înscrie în istoria învățământului vâlcean. Acest gând, exprimat prin cuvânt, este un smerit gest de recunoștință, cu prilejul acestei aniversării, și în același timp o rugăciune înălțată către Preamilostivul Dumnezeu, să dăruiască acestui liceu ani bogați și rodnici, cu rezultate frumoase și să fie în continuare izvor de lumină pentru generațiile viitoare, contribuind din plin la descoperirea și promovarea valorilor artistice ale acestui neam.”, a spus părintele consilier Constantin Cîrstea potrivit Arhid. Ioan Liviu Găman.

După serviciul religios manifestarea a continuat în Sala Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu”, din Rm. Vâlcea, unde au fost rostite alocuțiuni de către distinșii invitați și a fost prezentat un program artistic de către elevii liceului de artă.

La manifestare au fost prezenți și au susținut alocuțiuni: Ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, Ing. Mircea Nadolu, Prefectul județului Vâlcea, Prof. Remus Grigorescu, Inspector Școlar General Adjunct al ISJ Vâlcea, Ing. Romeo Rădulescu, consilier județean, Prof. Algina Tricuță, Directorul Liceului de Arte din Râmnicu Vâlcea, oficialități culturale, cadre didactice, muzicieni și elevi.

Muzicologul și profesorul universitar Victor Giuleanu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1914, în localitatea Stroești, județul Vâlcea. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea. A urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București între 1935-1941, avându-i ca profesori pe Ion Chirescu, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Constantin Brăiloiu, George Breazul, Ștefan Popescu, Ion Ghica. În perioada 1945-1946 a urmat cursurile Seminarului Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu” din București. În perioada 1948-1952 este student la Facultatea de Drept din București. A fost profesor de muzică la Liceele „Gheorghe Lazăr” și „Matei Basarab” și asistent la Facultatea Muncitorească din București. Maestrul Victor Giuleanu a fost și dirijor al Ansamblului Artistic „Ciocârlia”, cu care a întreprins numeroase turnee în țară și peste hotare. Din anul 1991 a înființat Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Spiru Haret”, fiind decan până în anul 1999, și care îi poartă numele. I-au apărut foarte multe lucrări didactice: Tratatul de teorie a muzicii (1962), Ritmul muzicii, Teoria ritmului etc. A primit titlul de Doctor „Honoris Causa” al Federației Universitare Internaționale din orașul Missouri, S.U.A. În anul 1999, profesorul universitar doctor Victor Giuleanu a fost propus Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru atribuirea titlului de Cetățean de Onoare al Râmnicului, distincție pe care a primit-o. În data de 23 decembrie 2006 a decedat, lăsând un gol imens în viața muzicală românească.

Comentarii Facebook


Știri recente