Te-Deum la începutul vizitei canonice a Patriarhului României în Episcopia Oradiei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a început, în această seară, vizita canonică de trei zile în Episcopia Oradei, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Eparhiei. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinat oficial în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici” al Centrului eparhial, unde a fost oficiată o slujbă de Te-Deum de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodocșilor Români din Ungaria.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a ținut un cuvânt după săvârșirea slujbei de Te-Deum prin care i-a urat bun venit Patriarhului României: „Preafericirea Voastră, bine ați venit la Oradea. Prezența Preafericirii Voastre pe aceste meleaguri binecuvântate înseamnă pentru noi toți izvor de har, de bucurie, de putere duhovnicească. Așa vă întâmpinăm cu inimile deschise, cu sufletele pline de lumină. Vă întâmpinăm ca pe Întâistătătorul Bisericii noastre strămoșești, cel care ați fost rânduit de pronia divină să păstoriți poporul nostru românesc în aceste vremuri în care mărturisirea credinței înseamnă cu adevărat o operă de importanță majoră”, informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit pentru primirea făcută și a subliniat că în România se construiesc Biserici, în timp ce în alte zone ale lumii se închid: „Vă mulțumim pentru frumoasa primire pe care ne-ați făcut-o, deși a plouat, pentru căldura sufletească cu care ne-ați primit și în mod deosebit mulțumim Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru frumoasele cuvinte pe care ni le-a adresat de bun venit, dar și pentru sistematica și clara prezentare a multor instituții slujitoare ale poporului român prin Biserică. Această prezentare ne arată mai întâi de toate cât de mare este binecuvântarea prezenței unei eparhii dintr-o parte a țării. O eparhie nouă înseamnă o etapă nouă în istoria unui ținut. Dacă în 1920 s-a reînființat Episcopia Oradiei vedem că din 1920 până astăzi a crescut numărul parohiilor, mănăstirilor și mai ales numărul Bisericilor noi care s-au construit și se construiesc. Într-o vreme în care în unele părți ale Europei Occidentale, în Statele Unite ale Americii și Canada se închid Biserici și se transformă în moschei, hoteluri, săli de sport sau magazine de consum, iată, la noi se ridică Biserici și aceste Biserici nu se ridică de către un popor foarte bogat din punct de vedere material, dar se ridică de către un popor foarte bogat în credință. După 45 de ani de comunism ateu a venit învierea sau reînvierea și renașterea spirituală a poporului român prin zidirea de Biserici, prin reintroducerea Religiei în școlile de stat, prin prezența preoților de caritate în unități militare, medicale, penitenciare și unele instituții medicale speciale. Dar această prezență a Bisericii în societate s-a arătat și prin mulțimea așezămintelor social-filantropice, casă pentru copii, casă pentru bătrâni, spitale, dispensare, cabinete medicale și multe alte forme de exprimare a iubirii lui Hristos prin Biserică față de poporul român care îi poartă numele, cel de creștin. Deci, toate aceste binecuvântări pe care le remarcăm zi de zi sunt expresii ale lui Hristos față de Biserica Sa, sunt expresii ale darurilor Duhului Sfânt dăruite oamenilor, dar cultivate cu credință, cu jertfelnicie de către cei ce au primit darurile și înmulțesc talanții”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a accentuat, de asemenea, importanța Bisericii: „Pentru toate acestea am venit să mulțumim împreună lui Dumnezeu, să arătăm recunoștință față de înaintași și să arătăm prețuire față de contemporanii care sunt mărturisitorii credinței nu numai prin cuvânt, ci și prin faptă. O Biserică nouă înseamnă o nouă poartă a cerului deschisă pe pământ ca pământenii să se înalțe duhovnicește la ceruri și să se pregătească pentru fericirea vieții veșnice. O Biserică nu poate fi înlocuită cu nimic. O Biserică are în ea arvuna eternității și leagă între ele generații trecute, prezente și viitoare. De aceea, când pomenim pe ctitori îi numim ‘fericiții și pururea pomeniții ctitori’. Și când ne rugăm pentru cei trecuți la Domnul adormiți în credință și nădejdea Învierii ne rugăm ca ei să fie pomeniți din neam în neam, adică din generație în generație. Această comuniune care este mai tare decât timpul și spațiul care desparte. Este taina Bisericii care unește cerul cu pământul, timpul cu eternitatea și iubirea milostivă a lui Dumnezeu cu iubirea frățească și darnică a celor care cred în Hristos, Îl iubesc pe El și împlinesc în viața lor voia Lui. Felicităm pe toți cei care sunt aici prezenți și pe toți cei care nu au putut veni, dar sunt harnici slujitori ai Bisericii în Hristos și simt bucuria prezenței Lui în viața lor. Această bucurie le dă lumină și putere să devină mâinile iubirii lui Hristos față de cei săraci, bolnavi sau singuri. E multă sărăcie și multă singurătate în timpul nostru. Dar nu sărăcia materială este răul cel mai mare, ci răul cel mai mare este sărăcirea sufletului. În suflet nu se mai găsește iubire față de Dumnezeu, care se exprimă în rugăciune și iubire față de aproapele care se exprimă prin fapte bune”.

Criza economică actuală reprezintă un alt subiect abordat de Patriarhul României: „Trecem printr-o perioadă de criză economică, ea însăși fiind rezultatul unei crize morale și spirituale. Dar criza spirituală ca indiferență, insensibilitate față de existența lui Dumnezeu și nevoile aproapelui nostru este răul cel mai mare. De aceea, dacă avem bogăție spirituală, dacă avem în noi rugăciune, credință și dorință de a ajuta pe semenii noștri ca urmare a simțirii iubirii lui Hristos în sufletul nostru atunci suntem foarte bogați și plini de speranță. Noi totdeauna am avut românii în istorie multe încercări, dar am fost un popor purtător de cruce. Și, în același timp un popor orientat spre Înviere. Când s-a realizat unirea cea mare în 1918 un ziar din Banat a titrat că ‘Am înviat’! Deci, unirea înseamnă înviere, restabilirea comuniunii înseamnă înviere și redobândirea demnității. Noi vă felicităm și exprimăm bucuria de a fi aici împreună și în același timp bucuria de a participa la aniversarea a 90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnalat fenomenul secularizării ca un adversar pentru toate comunitățile religioase: „Avem un adversar nevăzut toate comunitățile religioase și anume fenomenul secularizării. Secularizarea este un fenomen care a cuprins întreaga Europă Occidentală și în mare parte și la noi și se extinde în lume. Fenomenul poate lua forma de indiferență față de prezența lui Dumnezeu în lume. Și se trăiește ca și când Dumnezeu nu ar exista. Ca și când lumea aceasta ar fi produsul hazardului și atunci nu mai mulțumim nici pentru soarele pe care ăl vedem și de la care primim căldura, nici pentru apă, nici pentru aer, nici pentru roadele pământului. Consumăm fără să mulțumim. Această insensibilitate de a trăi în lumea lui Dumnezeu prin totală uitare a lui Dumnezeu. Aceasta este secularizarea. Construirea vieții persoanei și a societății ca și când Dumnezeu nu există, ca și când viața biologică este singura realitate. Această autosuficiență a omului îl individualizează foarte mult și îl face egoist și în același timp agresiv. Noi avem de-a face cu această boală spirituală a indiferenței religioase și a vidurilor spirituale. O mulțime de oameni se află la oraș care nu comunică între ei, stau pe același palier la bloc și nu se cunosc de ani de zile. Această mulțime însingurată care nu mai comunică, care se mulțumește cu autosuficiența individualistă. Ori Biserica este o mișcare internă, aceea de a chema oamenii în comuniune și a-i face să comunice și să se cuminice, adică să se împărtășească. Avem încă foarte mult de lucru, ori deodată cu zidirea Bisericilor din zid trebuie să zidim permanent Biserica din interiorul sufletului nostru. Trebuie să zidim duhovnicește comunitățile în așa fel încât fiecare parohie să fie nu doar o unitate continuabilă, ci o familie spirituală mai mare decât familia de acasă. Toți termenii pe care îi folosim noi în Biserică provin din familia conjugală: tată, mamă, soră, frate, apoi părinți duhovnicești, maici, surori. Asta înseamnă că Biserica este o familie mare în care se simte de la botez iubirea Preasfintei Treimi pentru noi. Aceasta este orientarea sau răspunsul Bisericii la individualismul secularizant”.

Patriarhul României a pus în valoare și tinerii români care lucrează în străinătate: „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să aducem bucurie acolo unde este întristare, să aducem comuniune acolo unde este însingurare și să aducem lumină acolo unde oamenii au nevoie de căldură sufletească și de bucurie. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca această zonă a țării să fie deodată o zonă de afirmare a valorilor noastre ortodoxe, dar și a valorilor noastre românești de ospitalitate, de comuniune, de bună înțelegere și, desigur, de speranță. Pe unde merg românii bine pregătiți duhovnicește și intelectual aduc o mărturie foarte frumoasă. O mulțime de tineri de-ai noștri care lucrează în instituțiile europene, ca secretar, ca traducător, dau o impresie foarte frumoasă pentru că au făcut ora de Religie în țară. O parohie ortodoxă românească de la Strasbourg este plină în fiecare duminică de tineri care lucrează în instituțiile europene încât uimesc pe foarte mulți occidentali. Noi, când pregătim tinerii la ora de Religie, nu-i pregătim doar pentru România, ci și pentru străinătate, ca oriunde s-ar afla să-și aducă aminte de credința strămoșească și fără complexe să poată dialoga cu ceilalți și să mărturisească valorile noastre spirituale spre Slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire. Amin!”.

După susținerea cuvântului Patriarhul României a oferit Paraclisului „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici” al Centrului Eparhial al Oradiei mai multe daruri, printre care „Biblia” în format mare, Ediția Sfântului Sinod din anul 2008, o carte cu Explicare a Crezului Ortodox, opera „Dionisie Exiguul-Părintele Erei Creștine”, dar și opera Preafericirii Sale, „Libertate pentru comuniune”. Tuturor copiilor prezenți, dar și credincioșilor, Preafericirea Sa le-a dăruit iconițe.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel efectuează această vizită canonică la invitația Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente