Te Deum la cinci ani de apariție neîntreruptă a „Ziarului Lumina”

Cu prilejul împlinirii, pe 7 februarie 2010, a cinci ani de apariție neîntreruptă a Ziarului Lumina, primul cotidian creștin din România, mâine, 12 februarie, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se va oficia un Te Deum, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, informează ediția de astăzi, 11 februarie a cotidianului. După slujba de mulțumire, care va începe la ora 13:00, vor fi evocate momente din activitatea publicațiilor „Lumina” și vor fi acordate diplome de onoare unor colaboratori sau binefăcători, precum și unor ostenitori ai acestor publicații. Tot cu acest prilej va fi lansată oficial noua versiune a site-ului www.ziarullumina.ro.

Ziarul Lumina a apărut în urmă cu cinci ani, la Iași, la data de 7 februarie, inițiativă a unui grup de laici ortodocși, sprijinită de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. După cum preciza Părintele Patriarh, în cuvântul de felicitare adresat redacției pe 7 februarie 2010, apariția acestui cotidian creștin „a fost deodată rodul eforturilor pe care un grup de laici ortodocși – jurnaliști, oameni de cultură, oameni de afaceri – le-a făcut împreună cu un grup de clerici implicați în activitatea mediatică misionară, pentru a oferi cititorilor de presă scrisă o alternativă cu accent deosebit pe aspectul formativ, nu doar pe latura informativă, care este specifică unei astfel de publicații”.

Timp de peste doi ani, cotidianul „Lumina” a avut caracter local și regional. Începând cu 26 noiembrie 2007, a început să fie difuzat și în București. De aproape doi ani, Ziarul Lumina face parte din categoria cotidienelor naționale și este distribuit în 39 de județe ale țării, ajungând, astfel, în casele majorității românilor.

„Cotidianul «Ziarul Lumina» nu se adresează exclusiv creștinilor practicanți, care oricum nu au nevoie de argumente de credință, furnizate zilnic într-o publicație, și nici nu este un «ziar de nișă», adresându-se doar clericilor și urmărind cu precădere agenda lor specifică. Este un ziar cu puternice și moderne accente misionare, al cărui scop este, printre altele, cel de a veni cu argumente în favoarea «recreștinării poporului», spre a-l convinge că, pe lângă cetățenia română, poate deține și pașaport de cetățean al Cerului”, ne-a declarat dl. Cosmin Olinici, consilier patriarhal pentru publicațiile Lumina.

Despre evoluția primul ziar creștin din România, doamna Narcisa Balaban, director editorial, a precizat: „Pot spune că la început era o perioadă de așezare a lucrurilor, nu aveam alte publicații la care să ne raportăm, deci practic era un început al presei creștine scrise. Acum lucrurile s-au așezat, putem spune că ne-am definit un stil jurnalistic, totodată încercăm să adaptăm discursul teologic la cel jurnalistic, ceea ce am încercat să facem de la început. Practic aceasta a fost formula unică a „Ziarului Lumina”, o combinație între social și religios, o adaptare a discursului teologic la discursul jurnalistic. Adică să transmitem Evanghelia lui Hristos pe înțelesul tuturor”, ne informează Radio TRINITAS.

Alături de săptămânalul de spiritualitate și atitudine creștină „Lumina de Duminică”, cotidianul „Ziarul Lumina” și-a asumat „rolul de a contribui la formarea conștiinței creștinului implicat în viața bisericească, dar și activ în societatea de azi, deodată fiu al Bisericii și cetățean al Țării”, după cum menționa Patriarhul României în mesajul de felicitare.

Ziarul Lumina face parte din Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente