Te-Deum la Catedrala Reîntregrii din Alba Iulia la primirea Patriarhului României

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, efectuează, începând de astăzi, 4 septembrie, o vizită canonică în Arhiepiscopia Alba Iuliei, la invitația chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei, informează TRINITAS TV.

Primirea oficială a Preafericirii Sale a avut loc în seara aceasta, la Catedrala Reîntregrii din Alba Iulia, unde a fost oficiată o slujbă de Te-Deum.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a mulțumit ierarhului și credincioșilor pentru primire, evidențiind realizările Arhiepiscopiei Alba Iuliei în plan social-filantropic: „Recunoaștem, apreciem, prețuim și dăm ca model activitatea dinamică a acestei Arhiepiscopii în care spiritualitatea exprimată într-un număr mare de Mănăstiri care au reînviat sau care au fost începute, organizate aici și prin dinamica parohiilor spiritualitatea aceasta liturgică și filocalică se îmbină cu lucrarea social-filantropică. Arhiepiscopia Alba Iuliei este arhiepiscopia care are cele mai multe așezăminte social-filantropice”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat și importanța construirii de Biserici: „În primul rând apreciem legătura pe care fiecare eparhie o face între Liturghie și filantropie, între Bisericile zidite și activitățile sociale. Gândirea pragmatică, aproape atee, a multor contemporani nu poate să aprecieze importanța unei Biserici. ‘Avem prea multe Biserici’, spun unii. Sunt prea puține, deoarece într-un sat unde nu era Biserică s-a zidit în sfârșit o Biserică după 300 de ani sau mai mult. Mai ales în Moldova am găsit peste 150 de sate fără Biserică. În satele respective între timp sau înainte de a fi Biserica deja au apărut trei sau patru cârciume. Și atunci pentru unitatea noastră spirituală, pentru umanizarea noastră ce ajută mai mult, Biserica sau cârciumele? Biserica ajută. Nu se câștigă mult cu Biserica, dar se câștigă mântuirea sufletului care este mai importantă decât orice valoare din lumea aceasta. Mântuitorul ne spune că ‘ce ar putea da omul în schimb pentru sufletul său?’. ‘Ce îi folosește omului să câștige lumea întreagă dacă își pierde sufletul său?’. Ce folos de toate lucrurile material dacă ne-am pierdut sufletul, pentru că l-am despărțit de Dumnezeu, izvorul vieții?. Deci, această legătură între Biserică ca și locaș de cult, unde primim iertarea păcatelor, unde ne curățim de patimi, unde primim întărire, unde primim putere din puterea milostivă a lui Hristos Care a spus ‘fără Mine nu puteți face nimic’, adică nimic bun, și activitățile celelalte filantropice sau misionare aceasta este pentru noi lumina vieții Bisericii și a misiunii sale în lume”.

Preafericirea Sa a mai spus că „de data aceasta am venit pentru sfințirea unei Biserici mari care s-a făcut cu multă jertfă, cu multă dăruire de sine și prin aceasta noi ne bucurăm împreună cu îngerii din ceruri, ne bucurăm împreună cu cei care s-au ostenit și ne bucurăm împreună și cu generațiile trecute și cu cele viitoare, deoarece în Biserică se adună cerul și pământul. Biserica este Casa lui Dumnezeu pe pământ ca pe pământeni să-i ridice la locașurile sfinte ale Tatălui Ceresc. Și ne bucurăm împreună cu generațiile viitoare, deoarece o Biserică se construiește pentru trei, patru, cinci sute de ani. Biserica sau Basilica Sfânta Sofia din Constantinopol a fost construită în secolul al VI-lea și iată, până astăzi este în picioare. Sunt 1500 de ani. Așa dorim ca să vedem din ceruri Bisericile acestea nou-construite în Arhiepiscopia Alba Iuliei și peste 1500 de ani. Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin!”.

Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei, i-a mulțumit la rândul său Patriarhului României pentru vizită: „Ne rămâne ca un deziderat de aur îndemnul Preafericirii Voastre din lucrarea ‘Teologie și Spiritualitate’. Citez: ‘Teologia și Spiritualitatea creștină au astăzi ca sarcină principală să ajute persoana umană să descopere aspectul doxologic al creațiunii sale, sensul sfânt al vieții și al păcii, dimensiunea religioasă a cunoașterii, locul necesar al sărbătorii în societățile absente de spiritualitate și pline de activism și consumism’. Însuflețiți de acest dor sfânt și copleșiți de solemnitatea momentului vă zicem Preafericirea Voastră ‘Bine ați venit’ la Alba Iulia”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va sfinți mâine, 5 septembrie, alături de un sobor de ierarhi, Catedrala Ortodoxă din Blaj cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, simbol al unității ortodoxe a românilor de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…