Te Deum la Catedrala Patriarhală la anul nou bisericesc

În Biserica Ortodoxă, a început, astăzi, 1 septembrie 2012, anul nou bisericesc. Cu această ocazie, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal a oficiat la Catedrala Patriarhală slujba Te Deum-ului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul a arătat că deși peste tot s-a generalizat sărbătoarea Anului Civil la 1 ianuarie, totuși, noi, Biserica, rămânem credincioși tradiției ei dintotdeauna de a sărbători începuturile Anului Bisericesc la data de 1 septembrie: ‘Această dată Biserica a preluat-o din tradiția iudaică, pentru că iudeii sărbătoreau începutul anului la începutul lunii septembrie (tishri). Tradiția iudaică a reținut faptul că ziua în care Domnul Cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, a adus lumea de la neexistență la existență a fost o zi de la începutul lunii septembrie. De asemenea, în tradiția iudaică se considera că apele potopului s-au scurs de pe suprafața pământului la începutul lunii septembrie și corabia lui Noe a putut să rămână pe Muntele Ararat, iar Noe să coboare cu familia sa pentru a pune un nou început istoriei omenirii. Totodată, tradiția iudaică subliniază faptul că Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii tot în ziua de început a lunii septembrie marcând prin aceasta începutul unei noi legături dintre Dumnezeu și poporul evreu, legătură ale cărei raporturi erau stabilite prin cele zece porunci primite de Moise pe munte. Începutul propovăduirii Evangheliei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos este așezat de tradiția noastră bisericească tot la începutul lunii septembrie’.

Totodată, Preasfinția Sa a elogiat personalitatea Sfântului Dionisie Exiguul, sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă, arătând că Sfântul Dionisie este Părintele calendarului și al erei creștine: ‘În anul 2008, când Biserica a trecut în rândul Sfinților pe Sfântul Dionisie Exiguul, despre a cărui viață ați ascultat cei care ați participat la Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca zi de sărbătoare a lui ziua de 1 septembrie. Rațiunea acestei hotărâri a fost aceea pentru că Sfântul Dionisie Exiguul este savantul de origine română, din Dobrogea, care a stabilit în anul 527 calculul erei creștine, fixând ca reper al numărării anilor anul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest calcul calendaristic al Sfântului Dionisie de-a lungul secolelor următoare a fost primit de către toate popoarele. Chiar și în lumea necreștină, astăzi, modul de numărare al anilor este cel stabilit de acest mare Părinte al Bisericii, al erei creștine și al Dreptului bisericesc. Sfântul Dionisie Exiguul s-a născut în Dobrogea noastră, s-a format la o mănăstire de călugări, după care a plecat la Constantinopol, apoi la Roma, lucrând în cancelaria episcopilor Romei vreme de 50 de ani. În această calitate, el a adunat toate legiuirile bisericești, canoanele Sfinților Apostoli, ale Sinoadelor locale, ale Sinoadelor Ecumenice, devenind astfel Părintele Dreptului bisericesc’.

La finalul cuvântului său, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a arătat că începutul anului nou bisericesc reprezintă pentru creștini un nou prilej pentru a ne hotărâ să punem un nou început bun viețuirii noastre creștine: ‘Ziua aceasta de 1 septembrie, a începutului noului an bisericesc, este un nou prilej pentru fiecare dintre noi de a ne hotărâ să punem un nou început bun viețuirii noastre creștine, să fim mai atenți la noi înșine, să ne judecăm seara înainte de culcare mai mult decât am făcut-o până acum, să ne raportăm fiecare gest, gând și faptă, la Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos și din fiecare zi să facem un timp sfințit prin rugăciune, prin muncă cinstită și prin împlinirea poruncilor Mântuitorului Iisus Hristos ca atunci când se va termina viața noastră trecătoare de pe pământ Domnul istoriei ca și Domnul eternității să ne primească în Împărăția Sa cea Veșnică. Vă dorim la acest început nou de an bisericesc ca Maica Domnului să vă ajute ca într-adevăr timpul pe care Dumnezeu ni-l oferă fiecăruia dintre noi să-l petrecem ca adevărați creștini, ca prin această puțină vreme petrecută pe pământ să câștigăm Împărăția cea fără de sfârșit’.

Comentarii Facebook


Știri recente