Te Deum la Catedrala Patriarhală în prima zi a anului bisericesc

În Biserica Ortodoxă a început astăzi, 1 septembrie 2011, anul nou bisericesc. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, Slujba Te Deum-ului a fost oficiată de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Potrivit Sfintei Tradiții aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea pe pământ, a subliniat Preasfințitul Episcop Vicar, Varsanufie Prahoveanul, în cuvântul său de învățătură.

„Pe acest temei, Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, au rânduit să se sărbătoarească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor”, a precizat Preasfiniția Sa.

De asemenea, Preasfițitul Părinte Varsanufie a arătat că nu întâmplător începutul anului bisericesc este urmat de două mari sărbători și anume Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie- și Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie, „aceasta întrucât Maica Domnului a fost pricinuitoarea mântuirii noastre născându-L pe Domnul Iisus Hristos, iar Sfânta Cruce este semnul biruinței noastre asupra morții cele veșnice din Patima Domnului îndurată pe aceasta pentru mântuirea noastră”.

Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari faze sau perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală); Perioada Penticostarului (perioada pascală); Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Comentarii Facebook


Știri recente