Te Deum la Catedrala patriarhală din București, la primirea moaștelor celor șase sfinți

La baza dealului Patriarhiei au fost aduse în procesiune moaștele Sfântului Vasile cel Mare, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Grigore Teologul de la Biserica „Sfântul Spiridon” Nou și ale Sfântului Grigore de Nyssa (fratele Sfântului Vasile cel Mare, episcop al cetății Nyssa din provincia bizantină Capadocia, astăzi orașul Nevșehir din Turcia) de la Biserica ‘Domnița Bălașa’. De la Sfânta Cruce de la baza colinei Patriarhiei, raclele cu sfintele moaște au fost purtate în procesiune, intitulată Calea Sfinților, către Catedrala patriarhală, unde au fost întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate până în seara zilei de 29 octombrie 2009. La pelerinajul Calea Sfinților au participat aproximativ 500 de preoți din parohiile Protoieriilor I, II și III Capitală, Ilfov Nord și Ilfov Sud, aceștia fiind îmbrăcați cu epitrahile și feloane și purtând pe brațe sfinte icoane, sfinte cruci și steaguri.

Pe scena amenajată pe esplanada Catedralei Patriarhale a fost săvârșită slujba de Te Deum de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona, oaspete din Grecia, care a adus moaștele Sfântului Vasile cel Mare, și Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. La slujbă au participat mai mulți ierarhi, membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

La sfârșitul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură către pelerinii prezenți la hramul Catedralei patriarhale. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona, reprezentantul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Greciei, s-a adresat pelerinilor, menționând că Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii, a răspuns cu bucurie rugăminții Patriarhului României de a trimite mâna Sfântului Vasile cel Mare pentru a fi venerată de credincioșii români.

Prezența moaștelor Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Sfântului Grigorie Teologul și ale Sfântului Grigorie de Nyssa la sărbătoarea de anul acesta a Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…