Te Deum la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș la primirea Patriarhului României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel efectuează, începând de astăzi, 11 septembrie și până pe 13 septembrie o vizită canonică în Episcopia Caransebeșului. Primirea oficială a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în această seară la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, unde s-a oficiat o slujbă de Te Deum, informează TRINITAS TV.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat importanța orașului Caransebeș ca și oraș al apărării identității și unității naționale și ca cetate de cultură teologică: „Dorim să exprimăm mulțumire lui Dumnezeu pentru lucrarea misionară, sfântă și mare care s-a săvârșit aici de-a lungul timpului. Orașul Caransebeș a fost un oraș al mărturisirii credinței ortodoxe, la margine de țară și un oraș al apărării identității și unității naționale, al refacerii identității naționale, pentru că împreună cu Aradul acest oraș a contribuit la dezvoltarea conștiinței naționale de refacere a unității naționale, ceea ce s-a și realizat în 1918. De asemenea, orașul Caransebeș rămâne în conștiința noastră, a Bisericii Ortodoxe Române ca cetate de cultură teologică. Seminarul Teologic din Caransebeș a avut profesori iluștrii care au scris cărți de înaltă ținută academică și care au format generații întregi de preoți, profesori și de oameni de cultură în general. Așadar este vorba despre o tradiție nu doar a evlaviei, ci și a gândirii teologice academice care a influențat cultura, societatea și a dat prestigiu și demnitate acestei zone”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat continuitatea pe care o reprezintă noua Catedrală Episcopală pentru Catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”: „Catedrala nouă este o continuitate a acestei Catedrale. Aceasta rămâne în continuare tot Catedrală și nu îi spunem ‘cea veche’, ci ‘Catedrală istorică’. Este vorba de o continuitate și în același timp de o adaptare a spațiului potrivit nevoilor misionare și pastorale. Mâine vom târnosi, cu ajutorul lui Dumnezeu, Catedrala nouă, dar trebuie păstrată în iubirea noastră și această Catedrală pentru că a fost un timp foarte îndelungat loc de rugăciune și loc de sfințire, de iertare și ridicare din păcate, loc de luminare a sufletelor și loc de misiune pentru generații întregi. Această Catedrală ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este simbolul unei lupte duhovnicești, al unei lupte văzute și al unei lupte nevăzute. Așa cum s-a luptat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cu balaurul, potrivit tradiției noastre bisericești, tot așa și slujitorii acestei catedrale, de-a lungul vremii, s-au luptat cu balauri nevăzuți, dar totuși simțiți prin prezența lor rău făcătoare. Acum Dumnezeu ne-a dat libertate și trebuie să folosim libertatea în primul rând ca să îi mulțumim. Zidirea unei biserici este un act de mulțumire, de recunoștință și nerecunoscătorului i se iau darurile, pentru că nu știe să crească prin darurile primite de la Dumnezeu. Celor care îi mulțumesc lui Dumnezeu, arată recunoștință, arată euharistie, pentru că aceasta înseamnă euharistie, recunoștința a acelora care Dumnezeu le dă daruri în plus ca să crească duhovnicește în relația lor cu Sfânta Treime, relație începută la botez și relația lor cu semenii. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să avem întotdeauna bucuria comuniunii cu generațiile trecute și cu generațiile viitoare, pentru că orice Biserică leagă nu numai cerul și pământul, într-o legătură nevăzută, dar reală și duhovnicească, ci leagă și generațiile trecute cu generația prezentă și cu generațiile viitoare. Noi ne rugăm pentru cei adormiți întru Domnul zicând: ‘Pomenirea lor din neam în neam’, adică din generație în generație. Noi suntem generația binecuvântată și o să vedem legătura între cele două Catedrale spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire”.

Preafericirea Sa a oferit ca semn de binecuvântare și prețuire pentru Catedrala istorică, Biblia Sinodală, un comentariu al Crezului Ortodox și o carte despre lucrarea Bisericii în societate intitulată intitulată „Libertate pentru comuniune”. De asemenea, a mulțumit celor prezenți pentru frumoasa primire: „Ca semn de prețuire și de binecuvântare pentru această Catedrală istorică dorim să oferim Biblia, Ediția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, format mare, un comentariu al Crezului Niceo-Constantinopolitan, explicație care este însoțită și de reproduceri icoane și fresce. De asemenea, o carte despre lucrarea Bisericii în societate intitulată ‘Libertate pentru comuniune’, iar celor care sunt prezenți aici, le oferim câte o iconiță ca semn de binecuvântare și certificate de prezență cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Vă mulțumim pentru frumoasa primire, pentru bogata prezență a multor ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și în mod deosebit salutăm prezența domnului Secretar de Stat, Adrian Lemeni, prezența domnului președinte al Consiliului județean, domnului Primar și celorlalte autorități prezente aici. De asemenea, ne bucurăm de prezența multor preoți și a multor credincioși. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne dăruiască bucuria de a fi ctitori de lăcașuri sfinte și de a construi comuniune duhovnicească între oameni și între generații”.

Mâine, 12 septembrie, Patriarhul României va oficia alături de un sobor de ierarhi, slujba de târnosire a Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș.

Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Caransebeșului se va încheia luni, 13 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente