Te Deum la Alba Iulia de Ziua Națională

În orașul Marii Uniri, la Alba Iulia, au avut loc astăzi, de Ziua Națională a României, ample manifestări religioase și sociale. Începând cu ora 12:00, în fața Catedralei Arhiepiscopale, Slujba Te Deum-ului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. La eveniment au fost prezenți sute de credincioși, dar și numeroase autorități centrale și locale.

La finalul slujbei, Arhiepiscopul Alba Iuliei a rostit un cuvânt în care a arătat, printre altele, că actul Unirii reprezintă rodul luptei plină de sacrificii a întregului popor

„Unirea este rodul luptei plină de sacrificii a întregului popor, încununată prin actul de la 1 decembrie, 1918. Pe temelia unității de limbă, a tradițiilor, a modului de viață a geto-dacilor, s-a clădit în urmă cu 2071 de ani statul dac centralizat și independent, creat de Burebista. Acesta se întindea din munții Slovaciei și Dunărea mijlocie până la Haemus și Marea Neagră. Epoca lui Burebista a pregătit epoca lui Decebal, regele dacilor, care a înfruntat în secolul I d.Hr. una din cele mai mari forțe ale antichității: Imperiul Roman”, a precizat Înaltpreasfinți Sa.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța credinței înaintașilor noștri în păstrarea identității poporului român.

„Timp de secole, poporul român, creat prin contopirea dacilor cu romanii, a trebuit să ducă o luptă îndârjită pentru a-și putea păstra ființa, pentru a-și asigura continuitatea pe acest teritoriu. E vorba de un plai binecuvântat, unde Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat”, a adus focul Rusaliilor și adevărul Evangheliei și le-a sădit în inimile străbunilor noștri. De aceea, înaintașii au trecut 2000 de ani prin istorie, nu cu o credință formală și de paradă, ci cu o credință transformatoare, dătătoare de sens, de identitate și de împlinire”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa, după cum ne informează Liviu Stanciu,Departament Relații Publice Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia .

„De aici, de la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, Îl rog pe Marele Dumnezeu să binecuvinteze pe toți fiii neamului nostru românesc și ai Bisericii străbune. Dragi români, să fiți sănătoși și voioși. La mulți ani!”, și-a încheiat Înaltpreasfinția Sa cuvântul.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au început la Alba Iulia încă de dimineață cu depuneri de coroane de flori la statuile lui I.C. Brătianu, Iuliu Maniu și Mihai Viteazul și cu intonarea imnului național al României. De asemenea, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Tot cu prilejul Zilei Naționale a României, Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, și Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, au semnat, în Sala Unirii, acordul de înfrățire între cele două orașe.

‘Ziua Națională a României este 1 Decembrie’, conform legii publicate în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Încă din anul 1919, această zi a fost sărbătorită în România Mare, amintind evenimentele petrecute la 1 Decembrie 1918 pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente