Te Deum la Aeroportul Otopeni de sărbătoarea Sfântului Ilie

Înainte cu o zi de praznicul Sfântului Ilie, ocrotitorul Aviației române, la Aeroportul Internațional Otopeni a fost săvârșit un Te Deum, precum și slujba Parastasului.

Acestea au fost săvârșite de preotul Bogdan Nastasiu, slujitorul Capelei ‘Sfântul Ilie Tesviteanul’ de la aeroport și la ele au participat angajați ai aerogării, precum și călători aflați în tranzit.

‘Pe lângă slujba de Te Deum am făcut și slujba Parastasului pentru eroii aerului căzuți pe câmpurile de luptă, precum și pentru foștii angajați ai aeroportului’, a spus părintele Bogdan Nastasiu pentru Ziarul Lumina.

Din 1994, ziua Sfântului Prooroc Ilie a devenit și Ziua Forțelor Aeriene din România. Instituirea acestei zile de sărbătoare este rezultatul demersurilor făcute încă din 1991 de Liga Aeriană Română, prin fostul președinte al acesteia, gl. col. (r) Ion Di Cezare, la Comandamentul Aviației Militare, Ministerul Apărării Naționale, președinție, și a fost instituită printr-un ordin general al ministrului apărării naționale.

Prin ordinul amintit se asigură cadrul organizat al aniversării categoriilor de forțe din Armata României, astfel: 23 aprilie – Ziua Forțelor Terestre, având ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe; 20 iulie – Ziua Forțelor Aeriene, patronată spiritual de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, 15 august – Ziua Forțelor Navale, ocrotite de Sfânta Fecioară Maria.

Sfântul Ilie a fost ridicat la Cer în vârtej de vânt, într-un car de foc, tras de cai scăpărători, în timp ce mergea alături de Elisei, ucenicul său, captând în trecerea directă de la viața pământească la cea veșnică o calitate care lipsește omului: aceea de a zbura.

Este lesne de înțeles că atunci când s-a pus problema reînnodării tradiției anului 1912, adică sărbătorirea Aviației Române pe 20 iulie și nu pe 17 iunie, cum s-a sărbătorit până în 1994, piloții militari și civili, temerarii văzduhului, și l-au ales ca ocrotitor pe Sfântul Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente