Te-Deum în mijlocul românilor din Voievodina, Serbia

La sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, au oficiat o slujbă de Te-Deum în mijlocul românilor din Voievodina, informează TRINITAS TV. Evenimentul a avut loc în biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Ovcea, Serbia.

„Să-I mulțumim Domnului pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră, asupra înaintașilor noștri, asupra tuturor care în urmă cu 92 de ani au făurit România Mare la Alba Iulia. A fost prezent și episcopul Caransebeșului de atunci, Miron Cristea”, a spus Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

„Ovcea reprezintă piatra de hotar a neamului românesc în această parte de Europa. Biserica aceasta s-a ridicat într-o vreme când românii de aici din Banat țineau cu toții de Episcopia românească de la Caransebeș”, a spus Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix.

Comunitatea din Ovcea, alcătuită din români transilvăneni strămutați aici după înfrângerea răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, este cea mai îndepărtată parohie ortodoxă românească din Voievodina, fiind situată în apropierea Belgradului. La începutul secolului al XX-lea, Parohia Ovcea a făcut parte din protopopiatul Panciovei, din cadrul Episcopiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente