Te-Deum de multumire in Catedrala Mitropolitana din Iasi pentru cei 52 de ani de viata ai Inalt Prea Sfintitului Daniel

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei implineste marti, 22 iulie 2003, 52 de ani. Cu aceasta ocazie, la Catedrala Mitropolitana din Iasi a avut loc astazi o slujba de Te-Deum de multumire la implinirea a 52 de ani de viata ai Inalt Prea Sfintitului Daniel. Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, care, in cuvantul rostit dupa slujba de Te-Deum, a pus ca:’Aceasta zi este o intreita sarbatoare.

In primul rand, astazi este ziua Invierii, asa cum crestinii, in fiecare zi de duminica, isi aduc aminte de Invierea Mantuitorului. Si noi, dis-de-dimineata, am venit la biserica, am auzit Evanghelia Invierii, cinstind astfel ca in fiecare duminica, ziua Invierii Sale din morti.

In al II-lea rand, astazi, Biserica drept- maritoare de pretutindeni il praznuieste pe unul dintre cei mai mari prooroci ai Vechiul Testament, pe cel care este cinstit in mod deosebit, cel mai mult dintre toti profetii Vechiul Legamant, care ramane o pilda de adevarata credinta, si acum, la 3000 de ani, de la vremea cand a vietuit si a lasat un exemplu deosebit de traire si de fidelitate fata de credinta in singurul si adevaratul Dumnezeu.

In al treilea rand, pentru noi, in mod special pentru credinciosii si clericii acestei Eparhii, este astazi iarasi sarbatoare, sarbatoare prilejuita de ziua de nastere a Intai Statatorului acestei Eparhii, care adeseori in discutiile sale de suflet ne marturisea ca el s-a nascut in ziua Sfantului Prooroc Ilie, desi in acte a fost trecut doua zile mai tarziu. La toate aniversarile pe care le-am trait impreuna in acesti ultimi 13 ani, clericii slujitori ai acestei Eparhii au vorbit despre realizarile celui care conduce Biserica lui Hristos din Moldova. N-am sa reiau si n-am sa vorbesc despre toate cate a facut, cate a lucrat in via Domnului, Inalt Prea Sfintitul nostru Mitropolit. Este si un mare risc pentru cineva care ar vrea sa spuna in putine cuvinte despre implinirile, despre realizarile, despre multele doruri ale unui ierarh vreme de 13 ani. Ati auzit, cei care ati participat si la alte aniversari de acest fel, despre lucrarea deosebita din Biserica Moldovei, despre infiintarea de scoli noi, mai multe seminarii si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi care poarta numele unui mare teolog si anume a Parintelui Dumitru Staniloae. Toate acestea impreuna cu alte multe lucrari sunt realizarile ultimilor 13 ani, realizari ale unor oameni care au pus mult suflet in lucrarea lor, indrumati fiind de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel. Ar fi trebuit amintite multe nume si multe realizari. Am sa ma opresc in aceasta zi aniversara la doar doua dintre ele.

In primul rand, as vrea sa pun inaintea noastra, a tuturor, lucrarea de profesor si de mare teolog a Mitropolitului Daniel, poate cea mai remarcabila dintre toate celelalte, cel mai evident dar pe care il are ierarhul nostru. Toti cei care au avut bucuria de a studia Teologia la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, iar mai inainte la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sau la Bossey, in Elvetia, unde l-au avut profesor pe actualul Intai Statator al acestei Eparhii, isi amintesc cu siguranta de aceasta calitate deosebita a profesorului si a ierarhului Daniel. Absolventii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi va vor spune cu siguranta ca cele mai interesante ore au fost cele predate de Mitropolitul Daniel, transmitand cele mai adanci, profunde si originare lucruri. Este poate de aceea si motivul pentru care in grija sa, Arhipastorul nostru a dorit infiintarea mai multor seminarii si a acestei Facultati de Teologie, aducand in Moldova lumina Teologiei. Daca pana in anul 1989, in aceasta Eparhie, cum de altfel, de la Buzau pana la Cluj, era un singur seminar, anume cel de la Manastirea Neamt, acum se intalnesc seminarii teologice in aproape toate orasele mari ale eparhiei: si la Iasi, si la Piatra Neamt, si la Dorohoi, si la Botosani, si la Manastirea Agapia. Daca ar fi sa adaugam si celelalte trei seminarii care s-au infiintat in eparhiile sufragane: la Suceava, la Roman si la Husi, putem face usor o socotela si vom observa interesul deosebit pe care-l arata fata de sfanta lucrarea a Teologiei Mitropolitul nostru.

In al doilea rand, lucrul la care as vrea sa ma refer, este acela al primirii si al invitarii multor oaspeti, reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe surori, din intreaga lume. Daca vom rasfoi filele vechilor cronici ale Moldovei, nu vom intalni pana la anul 1987 vizita nici unui Patriarh Ecumenic in Moldova. Prima vizita pe care a facut-o Intai Statatorul al tronului ecumenic in Moldova s-a realizat in anul 1987, prin vizita pe care Patriarhul de fericire pomenire Dimitrios al Constantinopolului a venit si a facut-o Moldovei. Dar dupa anul 1990, la invitatia, staruinta si buna vointa Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, Intai Statatorul tronului Ecumenic a venit in Moldova de trei ori in aceasta perioada, a slujit de doua ori in aceasta catedrala, a slujit la Manastirea Neamt, la Manastirea Sihastria si in alte locuri. Deci, in 13 ani constatam 3 vizite ale unui Patriarh Ecumenic si una in 1987. Cu atat se poate mandri Moldova in toata istoria sa care nu este deloc saraca. Toate acestea, faptul ca Biserica Moldovei a fost in acesti ani o casa primitoare, au aratat ca Moldova are ce oferi: in primul rand credinta acestor oameni, care si la parohiile de sat, si la cele de oras, si la manastiri, vin pentru a se inchina adevaratului Dumnezeu. Ne aflam intr-o zi de sarbatoare. Am marcat aceasta sarbatoare aniversarii Inalt Prea Sfintitului nostru Parinte Mitropolit prin Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de parinti ai Catedralei Mitropolitane la care s-au adaugat cativa dintre ostenitorii Centrului Eparhial. Am avut bucuria ca in aceasta zi de sarbatoare sa slujeasca un parinte slujitor la Sfantul Munte Athos. Este un moment de bucurie si trebuie sa-I multumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revarsat asupra celui care conduce Biserica Moldovei si sa-L rugam sa-i daruiasca zile indelungate, sa sporeasca darurile lui si iubirea lui, sa-l faca pe mai departe un om care privegheaza pentru ca Biserica Moldovei sa fie mereu in stare de rugaciune si de lucrare in via Domnului.’

La ceas aniversar Radio Trinitas ureaza Inalt Prea Sfintitului Daniel ani multi cu sanatate in slujirea Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente