Te Deum cu prilejul Zilei Naționale, la Roman și Bacău

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat sâmbătă, 1 decembrie 2012, la evenimentele organizate în municipiile Roman și Bacău cu prilejul Zilei Naționale a României. La slujbele de Te Deum oficiate de Preasfinția Sa au asistat autorități locale și județene, cadre militare și locuitori din Roman, respectiv din Bacău, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În Piața „Roman Mușat” din municipiul Roman a fost oficiată sâmbătă, 1 decembrie, o slujbă de Te Deum de PS Ioachim Băcăuanul, prilejuită de Ziua Națională a României. Preasfinția Sa a ajuns apoi, în jurul prânzului, în Piața Tricolorului din Bacău pentru a înălța rugăciuni alături de un sobor de preoți și diaconi. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la manifestările din Bacău dedicate Zilei României au asistat sute de persoane.

PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt în care a arătat că sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este evenimentul care unește de aproape două mii de ani pe toți românii în același cuget și credință strămoșească. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a mai adăugat că ziua de 1 decembrie 2012 ne amintește că de 94 de ani românii din cele trei provincii s-au unit într-un singur stat unitar independent. „Actul memorabil de la 1 decembrie 1918 a deschis o etapă nouă în istoria statului român unitar, în dezvoltarea lui social-economică, cultural-tradițională, în schimbul internațional de valori materiale și spirituale. Pe lângă toate acestea, trebuie să amintim că acest sacru eveniment a adus și profunde schimbări în viața Bisericii Ortodoxe Române, care au culminat cu obținerea autocefaliei și organizarea Bisericii noastre ca patriarhat în anul 1925. Dacă în această zi, plină de lumină, ne aducem aminte, cu venerație și recunoștință, de făuritorii României din 1918, nu trebuie să uităm că Biserica, prin smeriții ei slujitori de altădată, și-a adus contribuția ei sinceră și totală la pregătirea și apoi la realizarea unirii statale. De aceea, pentru noi, românii, ziua de astăzi (n.r. sâmbătă) nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire a corifeilor ce au înfăptuit marea unire într-un singur stat, ci trebuie să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu și a conștiinței strămoșilor noștri de a lupta în continuare pentru apărarea identității spirituale și naționale a poporului nostru”, a spus PS Ioachim Băcăuanul. În continuare a avut loc defilarea gărzii de onoare.

Comentarii Facebook


Știri recente