Situată în frumoasa Vale a Almăjului, Mănăstirea Almăj Putna din Episcopia Caransebeșului găzduiește o oază de liniște și duhovnicie pentru credincioșii din această zonă.
În fiecare an la praznicul „Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos”, sute de credincioși trec pragul acestei mănăstiri pentru a lua parte la rugăciunile și slujbele care se oficiază de către preoții și monahii de aici, informează Darius Herea.
Anul acesta, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a săvârșit slujba de târnosire a paraclisului de iarnă al mănăstirii cu hramul „Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos”, iar apoi Sfânta Liturghie arhierească alături de un numeros sobor de preoți și diaconi în altarul de vară al mănăstirii. Paraclisul de iarnă a fost construit între anii 1996-2000 din cărămidă, având iconostasul din zid iar pictura executată în tehnic tempera de către pictorul Mihai Bofan din Oravița.
Bucuria almăjenilor a fost una deosebită întrucât în această zi au avut prilejul să se închine înaintea sfântului jertfelnic și să primească mulțumirea ostenelii lor, de aceea aproape o mie de credincioși au luat parte la aceast moment istoric al mănăstirii cărășene.
În cadrul Sfintei liturghii a Preasfinția Sa a hirotesit întru protosinghel, pe părintele stareț al așezământului, ieromonahul Andrei Radu, iar la momentul cuvenit a rostit rugăciunea de binecuvântare a rodului viei. La final, Preasfinția Sa a împărțit acte de cinstire ctitorilor și binefăcătorilor acestei mănăstiri și a rostit un bogat cuvânt de învățătură.
„Un gând de recunoștință și prețuire părintească aducem părintelui protosinghel Sava Gana, ctitorul și duhovnicul și starețul onorific al acestei mănăstiri, care iată astăzi se mângâie duhovnicește alături de noi, văzându-și ucenicul purtându-i sarcina de conducător al așezământului monahal. Această tradiție a uceniciei, instituită de Mântuitorul Iisus Hristos, este păstrată cu rigoare în mănăstirile noastre, iar colaborarea frățească dintre cei doi părinți demonstrează acest lucru. De aceea și Mântuitorul și-a purtat în prejma-I ucenicii, iar după cum am ascultat în Sf. Evanghelie s-a schimbat la față înaintea lor, pentru ca văzând și ei să se lase schimbați la față, la minte, la suflet și în cuget, pe cât le era cu putință, așa cum frumos spune troparul praznicului”, a mărturisit părintele episcop în cuvântul său.
Mănăstirea Almăj-Putna a luat ființă la începutul lunii martie 1996 când ieromonahul Sava Gana împreună cu alți călugări au preluat administrarea schitului. Prin osteneala călugărilor și contribuția oamenilor de bine s-a concretizat construcția unui paraclis de vară, a corpului de chilii, a paraclisului de iarnă și a unui sector agro-zootehnic pe un teren aflat în apropierea schitului. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul cu hramul „Schimbarea la față a Mântuitorului Iisus Hristos” la rang de mănăstire.
Actualmente obștea monahală condusă de părintele protosinghel Andrei Radu întreprind pe mai departe lucrări de amenajare a corpului de chilii, fiind deopotrivă un loc de viață duhovnicească, de întărire în dreapta credință și mulțumire sufletească pentru credincioșii care calcă pragul acestei mănăstiri.
În încheiere toți credincioșii prezenți au fost invitați la agapa frățească organizată de obștea monahală, pentru a se bucura de îmbelșugarea rodului de pământ, binecuvântat de Dumnezeu.