În Duminica a IV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de peste 20 de preoți și diaconi la Schitul Troianu, din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a sfințit paraclisul de la demisolul noii biserici a mănăstirii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.
Sărbătoarea a început sâmbătă seara cu slujba de priveghere, iar a doua zi a continuat cu Acatistul Domnului Iisus Hristos, slujba de târnosire și cu Sfânta Liturghie.
După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat care sunt învățăturile desprinse din pericopa evanghelică citită în această duminică.
La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioși și a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit că în urmă cu 3 ani, a pus piatra de temelie la acest sfânt așezământ, după cum ne informează Biroul Media al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral Nectarie Protopsaltul, condus de Sabin Preda.
La acest eveniment au mai fost prezenți, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți, monahi, monahii și peste sute de credincioși din eparhie și din țară.
Biserica „Izvorul Tămăduirii” a Schitului Troianu
Piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii” de la Schitul Troianu a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și Părintele Stareț Sava Pleșa, la data de 15 iulie 2008. Ctitorii principali care au adus sprijinul la ridicarea acestui sfânt locaș sunt preotul Chiril cu soția sa, preoteasa Lidia și Ana Chiril. Pictura paraclisului de la demisolul bisericii a fost realizată între anii 2010 și 2011 de către pictorița Tania Costea din Buzău. Schitul are în prezent un număr de 9 viețuitori.