Târnosirea Mănăstirii „Pogorârea Duhului Sfânt” din Blănoiu, jud. Vâlcea

În Duminica a XXI-a după Rusalii, „a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiepiscopul Râmnicului, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie și târnosirea bisericii cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt de la Mănăstirea Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La acest eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților locale și centrale, personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți, monahi, monahii și credincioși din parohiile vecine, din țară și din străinătate.

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călinești-Cornetu (DL) ramificație la stânga, în comuna Racovița, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010 de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit și paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.

Ctitorii mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiș. Mănăstirea are în prezent 12 viețuitoare sub păstorirea stareței Ierusalima Lazari. În 12 luni de zile de la punerea pietrei de temelie și până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un așezământ pe trei nivele ce cuprinde 20 de chilii, un Paraclis pentru slujire și Biserica, cu toate cele necesare viețuirii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniță și pridvor, având lungimea de 47 m și lățimea de 11 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Construcția bisericii a început la data de 27 martie 2011. Din echipa de construcție au făcut parte Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, starețul Mănăstirii Gruiul Lupului, obștea celor două mănăstirii și credincioșii din parohiile învecinate. Toate demersurile pentru înființarea mănăstirii au fost făcute de către Părintele Protosinghel Macarie Roman.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluența dintre provinciile istorice Țara Românească și Ardeal, aici vin de hram și sărbători credincioși și pelerini atât din Oltenia cât și din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente