Târnosirea Bisericii Spitalului de Copii din Botoșani

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit ieri, 14 noiembrie, Biserica cu hramurile ‘Sfântul Apostol Andrei’ și Sfântul Ierarh Nectarie’ din curtea Spitalului de Copii ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Botoșani, informează ‘Ziarul Lumina’. Ediția de Moldova.

Peste 1.500 de botoșăneni au participat ieri la târnosirea lăcașului de închinăciune ridicat în incinta Spitalului de Copii din Botoșani. De dimineață, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a fost întâmpinat de copii care purtau costume naționale, de soborul de preoți și diaconi și de credincioși. Oamenii au intrat în biserica îmbrăcată în veșmânt de sărbătoare, rugându-se pentru sănătate, iertare de păcate și mântuire. ‘Este o mare binecuvântare ca după două săptămâni de la sfințirea Bisericii ‘Sfântul Vasile’ a Spitalului de Urgențe din Botoșani să avem prilejul de a ne închina din nou în fața sfântului jertfelnic. Am așezat în fața sfintei mese rugăciunile noastre către Dumnezeu și L-am rugat să ne ocrotească, să ne ierte păcatele și să ne mântuiască’, a declarat Maria Decebal din Botoșani. ‘Am trecut prin sfântul altar cu copilul meu. Suntem internați în spital și credem că prin mijlocirea sfinților ce ocrotesc această biserică fiul meu va primi vindecare’, a mărturisit Elena Grigore din Botoșani. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Nectarios’ al bisericii Spitalului de Copii din Botoșani, dirijat de Gabriel Simionesei. Din acest cor fac parte și membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR), filiala Botoșani.

Binecuvântare pentru cei care au îmbrăcat veșmântul de ctitor

IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a făcut referire mai întâi la textul epistolei către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel citit ieri. ‘O biserică se înalță pentru a fi mărturisitoare a adevărului. Prezența unei biserici și ceea ce se întâmplă în interiorul ei este mărturisirea că reprezintă ‘un Domn, o credință, un botez, un Dumnezeu și Tatăl tuturor’ (Efeseni 4, 4). Această mărturisire, făcută în sfântul altar, este adresată credincioșilor pentru ca aceștia să fie cuprinși de adevărul că Dumnezeu este Cel Care, prin Care, în Care și pentru Care s-au împlinit toate cele care sunt, aducerea dintru neființă la ființă a tot ceea ce există’, a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a continuat să tâlcuiască semnificațiile Evangheliei citite în Duminica a XXV-a după Rusalii. În același timp, IPS Teofan a reliefat motivele pentru care se zidesc lăcașuri de închinăciune. ‘Zidim biserici pentru ca omul să vină într-un spațiu în care să-și găsească o familie, să se integreze într-o obște. Biserica este chemată să alcătuiască Trupul lui Hristos în care noi suntem mădulare. Fiecare face parte din trupul Bisericii lui Hristos, din trupul unei parohii. Dacă faci parte din această obște, ai posibilitatea să depășești singurătatea care te macină. Să-I mulțumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat țara cu biserici așezate în sate și orașe. Să răsplătească Dumnezeu pe toți cei care au ajutat la ridicarea acestei biserici și care s-au îmbrăcat în veșmântul minunat de ctitor, de iubitor al Casei lui Dumnezeu’, a mai adăugat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Marius Ciobanu, preot de caritate la Spitalul de Copii din Botoșani, a primit rangul de iconom stavrofor, iar persoanele care s-au remarcat în susținerea lucrărilor au primit distincții de vrednicie. Demersurile pentru ridicarea sfântului lăcaș din curtea Spitalului de Copii din Botoșani au început în anul 2006, când părintele Marius Ciobanu a fost numit preot de caritate la Spitalul de Copii din Botoșani. Săpăturile au început în luna februarie a anului trecut, iar piatra de temelie a fost pusă de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Prima slujbă în lăcașul de închinăciune al Spitalului de Copii din Botoșani a fost oficiată în luna mai 2010.

Ctitorii și binefăcătorii acestei biserici sunt domnul Victor Mihalache, directorul firmei SC Victor Construct SRL, și domnul Radu Mihalache, directorul-adjunct al firmei. De asemenea, biserica a mai primit ajutor de la arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoșani și starețul Mănăstirii Popăuți din Botoșani, de la dr. Constantin Tudorache, de la conducerea și colectivul Spitalului de Copii Botoșani, de la domnul Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani ș.a..

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…