Târnosirea bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Râmnicu Vâlcea

Duminică, 11 noiembrie 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie și târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Râmnicu Vâlcea, potrivit arhiram.ro.

La acest eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai administrației de stat, locale și centrale, personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți și credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Râmnicu Vâlcea, Cartierul Libertății, este o construcție nouă ce urmează stilul neobizantin, încadrându-se în rândul lăcașurilor bisericești ce respectă tradiția și continuă linia arhitecturală a acestui spațiu spiritual.

Înaintea anilor 2000, în Zona Libertății din Municipiul Rm. Vâlcea, s-a simțit nevoia construirii unei biserici de cartier pentru deservirea credincioșilor acestui zone. Preasfințitul Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, împreună cu părinții Consilieri ai Permanenței Eparhiale au hotărât înființarea Parohiei Sfântul Ilie și creareaunui post de preot paroh, condiția fiind ca acesta să se ocupe de construcția bisericii. În sprijinul acestei inițiative a Centrului Eparhial a venit și ajutorul acordat de Sfânta Mănăstire Frăsinei, care în septembrie 2006 redobândește un teren în suprafață de 308 mp., în imediata vecinătate a Gării Râmnicu Vâlcea, dintr-o proprietate mai mare avută în zona Libertății.

La propunerea Părintelui Arhimandrit Neonil Ștefan, Starețul Sfintei Mănăstiri Frăsinei, și cu aprobarea Consiliului de conducere al Sfintei Mănăstiri, în luna următoare, 17 octombrie, terenul din Cartierul Libertății este donat Sfintei Episcopii a Râmnicului, cu destinația expresă pentru construirea unei biserici în această zonă.După susținerea concursului pentru ocuparea postului de preot la noua unitate administrativă înființată, postul este obținut de preotul Mihai Bădițescu, care a venit prin transfer în ianuarie 2007, de la Parohia Spinu din Țara Loviștei, la parohia nou înființată.

Părintele Paroh Mihai Bădițescu a început demersurile pentru obținerea autorizației de construire. În acest demers, costisitor și anevoios, cel mai greu de obținut a fost avizul de la Regionala C.F.R. acordat în iunie cu supervizarea mai multor comisii din cadrul Ministerului Transporturilor pentru construirea bisericii.

În ziua de 22 septembrie 2007 s-a pus piatra de temelie și în actul punerii pietrei s-a scris: Locul Bisericii și piatra fundamentală au fost sfințite de P.S. Gherasim, Episcopul Râmnicului, ctitor fiind D-l inginer Nicolae Sofianu, Director al Concernului „Grup Sofianu” din Rm. Vâlcea, Preot Paroh fiind Mihai Bădițescu.

După acest moment au început lucrările, iar în data de 3 octombrie a aceluiași an, la solicitarea Domnului Nicolae Sofianu și cu aprobarea Preasfințitului Părinte Gherasim s-a hotărât ca această biserică să poarte și hramul „Sfântul Nicolae”, numele ctitorului. Pentru că biserica are două altare, unul în biserica propriu-zisă și unul la subsol, Preasfințitul Părinte Gherasim a hotărât ca paraclisul de la subsol să rămână închinat Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, iar biserica propriu-zisă Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

În toamna anului 2007 s-a lucrat până la prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, reușindu-se turnarea plăcii peste demisol. Și pentru că iarna lui 2008 a fost una blândă, pe 7 februarie s-a început și zidăria. Fierul, betonul și mare parte din cărămidă au fost donate de Domnul Nicolae Sofianul. Așa s-a reușit ca în noiembrie 2008 biserica să fie acoperită. Între timp a fost amenajat demisolului bisericii (finisaje, instalații, mobilier, obiecte de cult), care din 7 aprilie 2008 funcționează ca un paraclis.

La această dată Preasfințitul Părinte Gherasim a sfințit acel spațiu, dând posibilitatea săvârșirii Sfintei Liturghie în duminici și sărbători, a Sfintelor Taine, a laudelor și a ierurgiilor ce se oficiază în cultul divin, spre slava Preasfintei Treimi și deservirea credincioșilor.

Iată ce glăsuiesc cuvintele pisaniei, întâiul document de atestare a bisericii: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh s-a ridicat această biserică, întru cinstea și lauda Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, între anii 2007-2011, în timpul arhipăstoririi Părintelui nostru Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, cu ajutorul Domnului Ing. Nicolae Sofianul din Municipiul Râmnicu-Vâlcea,si a altor donatori” .

Comentarii Facebook


Știri recente