Târnosirea bisericii parohiei Vama III, protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit ieri biserica parohiei Vama III, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, informează „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, pr. paroh Claudiu Mera a primit rangul de iconom stavrofor. Cei peste 1.000 de oameni prezenți au asistat la Sfânta Liturghie și au trecut prin sfântul altar, potrivit tradiției.

Localnicii din satul Vama, județul Suceava, dar și cei din alte localități învecinate au avut ieri bucuria de a participa la sfințirea bisericii cu hramurile ‘Pogorârea Sfântului Duh’ și ‘Sfântul Ierarh Nectarie’. De dimineață, Înalt Preasfințitul Pimen a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume naționale. Ierarhul locului a fost așteptat în fața bisericii ce urma să primească veșmântul sfințirii de soborul de preoți și de credincioși. A urmat slujba târnosirii, mai întâi la exterior, iar apoi la interior. Credincioșii au ascultat și s-au rugat în liniște, căutând să trăiască intens acest moment unic din viața parohiei Vama III. La finalul slujbei de sfințire, IPS Pimen i-a stropit cu agheazmă pe cei prezenți. Unii dintre localnici au îmbrăcat costumele populare. ‘Am venit să particip la această frumoasă slujbă și să mă închin în sfântul altar. Îmi place pictura din sfântul lăcaș, dar și strănile. În continuare voi asista la Sfânta Liturghie, ca să mulțumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și ca să cerem de la Cel Preaînalt ploaie’, a spus Gheorghe Luchian din Molid-Vama. ‘Am venit alături de toate rudele la acest eveniment. Am mers la cimitir, unde am aprins lumânări pentru moșii și strămoșii noștri. Căutăm astfel să menținem credința pe care am primit-o de la înaintași. Simt în suflet o bucurie și o mulțumire deosebită’, a declarat Elena Catargiu din Câmpulung Moldovenesc.

‘Viața creștină trebuie trăită prin îngăduința unii față de alții’

Pe o scenă special amenajată în curtea bisericii a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Pimen, alături de un sobor de 30 de preoți și diaconi. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Petru Crăciun, consilier la Sectorul Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a XI-a după Rusalii. ‘Dumnezeu ne iartă în măsura în care noi iertăm aproapelui nostru. Noi greșim mai mult față de Dumnezeu decât semenii noștri greșesc față de noi. Dumnezeu ne iartă prin Taina Spovedaniei. De aceea, trebuie să ne mărturisim păcatele cu smerenie și cu hotărârea de a nu mai greși. Omenește vorbim, este greu să ierți. Omul care nu iartă și poartă dușmănie păgubește mântuirea sufletului său, dar și sănătatea trupului său. Omul cu invidie și răutate se îmbolnăvește în primul rând de ficat. Demnitatea unui om este dată de smerenia, îngăduința și dragostea lui față de semen. Viața creștină trebuie trăită prin îngăduința unii față de alții’, a explicat IPS Pimen. Arhipăstorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților a făcut referire apoi la osteneala celor care au contribuit la zidirea bisericii din Vama III. ‘Cel care contribuie la ridicarea unui sfânt lăcaș și care ajută un sărac este pomenit la toate slujbele Sfintei Liturghii ortodoxe de pretutindeni. Bisericile noastre sunt deosebite prin stilul arhitectural, însă ele arată frumusețea sufletească a oamenilor. Așa cum păstrați costumele populare, să aveți grijă de această biserică și să respectați rânduiala ei’, a adăugat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a oferit părintelui paroh Claudiu Mera rangul de iconom stavrofor.

‘De acum vom avea de zidit biserica din sufletele noastre’

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a citit apoi o rugăciune de dezlegare. Părintele paroh Claudiu Mera a mulțumit Înalt Preasfințitului Pimen și preoților slujitori pentru că au participat la sfințirea bisericii parohiei Vama III, îndreptându-și gândul de recunoștință față de toți cei care au sprijinit de-a lungul timpului lucrările de construcție. ‘Mare bucurie este pentru noi astăzi (n.r. ieri) că am ajuns la acest moment. Unii dintre cei care au ajutat mult la ridicarea acestei biserici se bucură acum în ceruri. Unii sunt prezenți la acest moment deosebit, alții sunt departe de acest sat, iar mulți sunt cu inima alături de noi. Vă mulțumim tuturor pentru toată jertfa depusă și pentru toată dragostea pe care ați avut-o față de această biserică. De acum vom avea de zidit biserica din sufletele noastre’, a mărturisit pr. Claudiu Mera. A urmat Parastasul pentru ctitorii plecați la Domnul. Credincioșii au primit de la IPS Pimen și de la preoții slujitori anafură, iar la finalul programului liturgic pr. Constantin Cârloanță, preot misionar la capela Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc, a fost hirotesit iconom stavrofor.

Construcția bisericii parohiei Vama III a început în toamna anului 2003. Sfântul lăcaș din lemn a fost ridicat de meșterul Petru Ciornei din Valea Stânei. După construirea lăcașului de închinăciune au fost demarate lucrările la casa socială și parohială. În anul 2007 a început pictarea bisericii în interior, care a fost finalizată anul trecut. Anul acesta s-au pictat ocnițele la exterior și icoana hramului. În prezent mai sunt de realizat lucrări la casa praznicală și la clopotniță.

Comentarii Facebook


Știri recente