Târnosirea bisericii Parohiei Covragiu, Protopopiatul Hațeg

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat sâmbătă, 6 noiembrie, Sfânta Liturghie și slujba de târnosire a bisericii din Parohia Covragiu, Protopopiatul Hațeg, informează „Ziarul Lumina”.

În urmă cu două zile, în satul Covragiu, județul Hunedoara, a avut loc un eveniment de mare importanță pentru comunitatea ortodoxă locală, și anume prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, în mijlocul enoriașilor parohiei de pe Valea Streiului.

Scopul vizitei Preasfinției Sale a fost acela de a săvârși târnosirea bisericii parohiale cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, precum și de a binecuvânta lucrările de restaurare realizate la lăcașul de închinare prin osârdia preotului Doinel Vâlcelan.

Pentru activitatea rodnică desfășurată de-a lungul timpului în Parohia Covragiu, Protopopiatul Hațeg, la finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicia Sa a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, ca semn de prețuire și gratitudine din partea conducerii episcopiei noastre.

‘Biserica – punte de pe pământ la cer’

La finalul lucrării liturgice săvârșite, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a pus la inima celor prezenți importanța covârșitoare pe care o are legătura neîntreruptă a omului cu Dumnezeu prin prisma lăcașului de închinare construit, ca reflexie văzută a Bisericii nevăzute al cărei Conducător este Însuși Hristos.

Istorie de peste o jumătate de veac

Atestat documentar la anul 1453, sub numele de Karod, satul Covragiu de astăzi are la baza întemeierii sale o istorie de basm. Se spune că, pe meleagurile acestui sat, la punctul numit ‘Stiubei’, unde se află și azi un izvor, s-a stabilit un cioban, pe numele său Covrăgeanu. Stabilindu-se aici cu o familie numeroasă, această familie a dat naștere satului, astfel că în anul 1460 aici se aflau 15 case.

Despre prima biserică a satului nu există documente, dar se presupune că ar fi fost construită în jurul anului 1800, iar preoții care au păstorit aici ar fi fost originari din satul Plopi, localitate cu care Covragiul era învecinată și avea legături strânse de prietenie.

În prezent, satul a evoluat atât material, cât și spiritual, biserica veche fiind renovată în totalitate între anii 2002 și 2006, cu sprijinul autorităților locale și al enoriașilor parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente