Târnosirea bisericii parohiale din Mercina, Protopopiatul Oravița

În Duminica a VI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mercina, Protopopiatul Oravița, informează episcopiacaransebesului.ro. Cu acest prilej a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, slujba de târnosirea a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească.

La slujbă au participat autorități locale și centrale, tineri și copii înveșmântați în straie populare, numeroși credincioși și credincioase, foarte mulți dintre aceștia împărtățindu-se cu Sfintele Taine. Totodată, la acest fericit eveniment pentru Parohia Mercina, a fost prezentă și renumita fanfară din localitate, fanfară care a făcut cunoscut numele acesteia în Banatul montan.

Biserica parohială din Mercina a fost construită între anii 1762-1793 din cărămidă, pictura fiind executată în anul 1882 de către Filip Matei din Bocșa în ulei. Biserica a fost sfințită la data de 3 septembrie 1793 de către episcopul ortodox sârb Iosif Ioanovici de Șacabent al Vârșețului, iar în urma restaurării dintre anii 2007-2011, Sfânta Masă a fost înnoită prin osârdia preotului și a credincioșilor din această parohie.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Bența, a fost hirotesit întru iconom, pentru rodnica sa activitate. În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a menționat: „Mântuitorul Iisus Hristos, în Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, vindecă sufletul și trupul, slăbănogului din Capernaum. Duminica trecută ne aducem aminte de vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gherghesenilor sau Gadarenilor, în urmă cu două duminici Mântuitorul a vindecat pe sluga sutașului roman, și iată, trei duminici consecutiv, astăzi Duminica a VI-a după Rusalii, Mântuitorul vindecă slăbănogul din Capernaum. Ce vrea să însemne oare această rânduială a Bisericii, în aceste duminici, a IV-a, V-a și a VI-a după Rusalii, au fost rânduite aceste pericope evanghelice în care Mântuitorul săvârșește minuni nemaiîntâlnite: vindecarea slugii sutașului roman, vindecarea celor doi demonizați și cea a slăbănogului din Capernaum. Sfinții Părinți ai bisericii au rânduit ca în aceste duminici să se citească aceste evanghelii și să ne dăm seama cu toții că doctorul sufletelor și al trupurilor noastre este Domnul și Mântuitorul Iisus Hristos, care a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut. Mântuitorul Iisus Hristos este păstorul nostru, este doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, El ne vindecă și pe noi așa cum l-a vindecat și pe slăbănogul din Capernaum, cum i-a vindecat pe demonizații din Gadara, și cum a vindecat sluga sutașului roman. Și pe noi dacă avem credință, dacă avem nădejde, dacă avem dragoste, răbdare și smerenie, și pe noi, Dumnezeu, Dumnezeu-omul Iisus Hristos, ne vindecă de orice neputință sufletească și trupească.

La finalul Sfintei Liturghii credincioșii au intrat în Sfântul Altar, potrivit tradiției, au sărutat Sfânta Cruce și Evanghelia, au fost miruiți și au primit anafură și iconițe din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente