Târnosirea bisericii din Petnic, Protopopiatul Băile Herculane

În Duminica a treia a Postului Mare, Duminica Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au poposit în Parohia Petnic, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej au săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, apoi au oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, informează episcopiacaransebesului.ro.

La slujbă au participat autorități locale, fii duhovnicești ai Parohiei Petnic, copii, tineri, precum numeroși credincioși și credincioase, la momentul potrivit foarte mulți dintre aceștia au primit Sfintele Taine.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei: „Avem posibilitatea de a împlini teologia slujirii, adică de a face bine, posibilitatea de a împodobi casa lui Dumnzeu ca și alții venind aici să se bucure, să găsească căldură. Cât de frumos arată o biserică împodobită, prin urmare dumneavoastră întotdeauna, împreună cu părintele paroh să continuați această lucrare de a fi lângă biserică, să o sprijiniți, este a dumneavoastră, aparține comunității voastre. Trebuie să fiți încredințați că toți creștinii care ajută Biserica se ajută pe ei. Dumnezeu răsplătește, Dumnezeu nu rămâne dator. Atunci când venim la Biserică rostim rugăciuni, nu este nimeni care să nu aibă nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Atunci când avem un necaz cine ne poate ajuta dacă nu numai Bunul Dumnezeu, trebuie să reținem următoarea expresie: îmi dezvălui sufletul meu Domnului. Așadar aici în Biserică să ne dezvăluim sufletele noastre Domnului”.

În încheiere Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a subliniat: „Dumnezeu a rânduit ca astăzi, 27 martie 2011, în Duminica a treia a Postului Mare închinată Sfintei Cruci, să târnosim, să sfințim această biserică veche din Petnic care din punct de vedere spiritual este cea mai nouă biserică din Episcopia Caransebeșului. Este cea mai nouă pentru că astăzi a fost târnosită, ea este însă veche pentru că a fost ridicată acum două sute de ani, dar nu s-au așezat în Sfânta Masă moaștele Sfinților Mucenici. Ne bucurăm să vedem în episcopia noastră și în toate episcopiile biserici care se înnoiesc, biserici care așteaptă sfințirea. Ne încredințăm rugăciunile Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Sfântului Vasile cel Mare, pentru că biserica din Petnic are aceste două hramuri, ne încredințăm rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria pe care am preacinstist-o în mod special acum două zile la Praznicul Întrupării Domnului sau Buna Vestire”.

La finalul slujbei toți credincioșii, au intrat în Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă, Evanghelia și Sfânta Cruce. Potrivit tradiției Bisericii noastre doar la târnosirea unei Biserici toți credincioșii, bărbați, femei, tineri și copii, au posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.

Biserica din Petnic a fost construită în anul 1824, are hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Vasile cel Mare” și deși are o vechime de aproape două sute de ani în Sfânta Masă nu au fost Sfinte Moaște. În prezent este păstorită cu multă dragoste și dăruire de părintele paroh Ilie-Ștefan Bubă.

Comentarii Facebook


Știri recente