Târnosirea bisericii din parohia Păltiniș, protopopiatul Caransebeș

Astăzi, 27 decembrie 2008, în a treia zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a târnosit biserica parohiei Păltiniș din protopopiatul Caransebeș.

Deși biserica parohiei Păltiniș datează de la începutul secolului al XIX-lea, nu a fost târnosită niciodată, neprimind sfintele moaște în piciorul sfintei mese. Ținând seama de râvna preotului paroh Petru Damian, care împreună cu bunii săi credincioși au întreprins ample lucrări de renovare și reamenajare a bisericii parohiale, precum și de pictare a interiorului bisericii, dar și de dorința Ierarhului de a vizita această parohie aflată în vecinătatea municipiului Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit slujba de târnosire a bisericii, după care a slujit dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a hirotesit pe părintele paroh Petru Damian întru iconom.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși din localitate, precum și fiii satului veniți pentru a fi alături de familie la praznicul Nașterii Domnului.

După Sf. Liturghie Preasfinția Sa a rostit cuvenitul cuvânt de învățătură, vorbind credincioșilor despre Sf. Arhidiacon și întâi mucenic Ștefan, cel Care L-a mărturisit pe Hristos cu prețul vieții sale, amintind totodată că jertfa mucenicilor au odrăslit sfinte moaște care se așează în sfintele jertfelnice, fapt ce s-a întâmplat și la sărbătoarea parohiei Păltiniș.

În cuvântul de mulțumire părintele paroh a adresat sentimente de recunoștință Preasfinției Sale, care a arătat bunăvoință față de sfinția sa și față de credincioșii pe care îi păstorește poposind în a treia zi de Crăciun în mijlocul credincioșilor din parohia Păltiniș. În același timp părintele Petru Damian a mulțumit tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și credincioșilor care au susținut lucrările de renovare a bisericii, precum și tuturor credincioșilor care participă la sfintele slujbe și sunt mereu alături de biserica strămoșească.

În încheiere toți credincioșii s-au închinat înaintea sfântului jertfelnic și au primit din partea Chiriarhului iconițe cu calendarul creștin-ortodox pe anul 2009. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul catedralei episcopale „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș.

Toți credincioșii prezenți au luat parte la agapa dragostei frățești, oferită de parohie cu prilejul târnosirii bisericii parohiale.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente