Târnosirea bisericii din localitatea Bocșița

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, în fruntea unui sobor format din preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în filia Bocșița, parohia Coșeiu, ocazie cu care a fost târnosită noua biserică din localitate, după cum ne informează episcopiasalajului.ro.

Biserica de lemn din Bocșița după Leontin Ghergariu datează biserica din 1625 în timp ce pe lista monumentelor istorice apare datată din secolul 18.

În timp biserica de lemn s-a dovedit a fi neîncăpătoare astfel că după anul 1990 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de zid. Alături de vrednicii credincioși din Bocșița s-au ostenit preacucernicii preoți care i-au păstorit în această perioadă, părintele Ciorlăuș Ioan parohul de la Chilioara, părintele Man Vasile parohul de la Agrij, părintele Sorin Ienciu, actualmente la parohia Stupini, părintele Gârboan Doru actualmente preot la Faenze în Italia. Dar cum se spune ,,sfârșitul încununează opera” cel ce a finalizat lucrările de construcție este părintele Pop Silviu, care pentru eforturile și strădaniile depuse a fost hirotesit întru iconom. În timpul păstoririi sale s-au realizat următoarele lucrări: iconostas sculptat în lemn de tei, pictură pe iconostas, pictură în tehnica fresco în biserică, pardoseală gresie, semimarmura în interiorul bisericii, încălzire pe convectoare electrice, mobilier bisericesc nou (tetrapod, strane, bănci).

Pentru bunul mers al slujbelor religioase s-a înzestrat biserica cu obiecte de cult, cărți și veșminte.

În exterior s-au realizat: alei pavate, scările acoperite cu greso granit, două troițe, două terase din schelet metalic cu policarbonat, gard împrejmuitor și porți la intrare precum și înfrumusețarea curții cu arbuști ornamentali.

Comentarii Facebook


Știri recente