Târnosirea bisericii din Lăpușnicu Mare

În Duminica a șaptea după Paști, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a poposit pentru slujire și binecuvântare în mijlocul credincioșilor din Parohia Lăpușnicu Mare, Protopopiatul Băile-Herculane.

Aflată în depresiunea Almăjului, nu departe de stațiunea Băile Herculane și de Cheile Nerei, și atestată documentar pentru prima dată în anul 1540, comunitatea credincioșilor din Lăpușnicu Mare este una dintre cele mai statornice în dreapta credință. Dovadă și biserica satului, monument istoric, ridicată acum 220 de ani, între 1770 și 1780 de Obercneazul Vuc Goșa, zis „Șoimul”, având un arhitect adus chiar din Viena. Totuși, sfântul locaș, construit din lespezi mari de piatră, nu a fost târnosit. Astfel, datorită acestui fapt, la invitația preotului paroh și a credincioșilor, Preasfințitul Părinte Lucian a hotărât ca în ultima zi a lunii mai, cu o săptămână înaintea hramului acestui sfânt locaș, să târnosească și să sfințească biserica din Lăpușnicu Mare.

Întâmpinat la hotarul satului de primarul comunei și de alte oficialități, iar în fața bisericii de mulțime mare de preoți și credincioși, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și binecuvântat sfântul locaș, acordând totodată și distincția de iconom stavrofor, tânărului preot paroh Cristian-Ionuț Constantin, pentru întreaga osteneală depusă.

La încheierea Sfintei Liturghii, s-a oficiat și un parastas pentru toți ctitorii bisericii, adormiți în nădejdea învierii, și cărora li s-a împlinit visul, acela de-a avea biserica sfințită. Toți credincioșii prezenți au primit binecuvântarea de a intra în Sfântul Altar și a se închina la Sfânta Masă.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente