Târnosirea bisericii din filia Vama, Protopopiatul Pașcani

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit duminică, 16 august 2009, Biserica cu hramul „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, filie a parohiei Sirețel, Protopopiatul Pașcani. La acest eveniment au participat credincioși din cătunul Vama, dar și din satele învecinate.

Programul liturgic a început cu târnosirea sfântului lăcaș și a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a apreciat, la final, contribuția celor care s-au implicat în construcția bisericii, explicând în același timp ce înseamnă vrednicia de ctitor de biserică. De asemenea, Preasfinția Sa și-a manifestat bucuria pentru faptul că a oficiat atât slujba de sfințire a terenului, cât și târnosirea bisericii. „Ne-am mirat de faptul că în acest cătun mic au fost de față mulți credincioși din satul Vama și din parohiile adiacente. Cu toții au participat la această bucurie sfântă, primind har de la Dumnezeu, întărire în credință și ascultând cuvântul lui Dumnezeu. Sfințirea în sine s-a desfășurat ca o mare sărbătoare, iar acest lucru dovedește faptul că oamenii sunt atașați de biserică”, a declarat pr. Pavel Postolachi, protoiereu al Protopopiatului Pașcani. Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, doamnei Maria Ștefan, Crucea Moldavă, iar alți binefăcători au primit distincții de vrednicie.

Lucrările de construcție la Biserica „Sf. Ilie” au început în anul 2002, prin Programul Arhiepiscopiei Iașilor „Nici un sat fără biserică”, inițiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Piatra de temelie a fost pusă de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, în prezența a numeroși credincioși și a autorităților locale. La ridicarea sfântului lăcaș s-a implicat încă de la început doamna Maria Ștefan, la vremea respectivă primar al comunei Sirețel. „Doamna Maria Ștefan, care a îndemnat mai mulți credincioși, din alte localități, să ajute cu materiale și bani la construcția bisericii din satul Vama, s-a ocupat de lucrările care au demarat, și anume, turnarea temeliei, zidirea bisericii, acoperișul sfântului lăcaș, finisările interioare, cele exterioare și începutul picturii. Construcția bisericii din parohia Vama a fost coordonată, mai târziu, de pr. Romeo Vitel, noul paroh al parohiei Sirețel. Biserica din Vama arată ca o mireasă a lui Hristos, deși nu este de mărimi deosebite. Este dotată cu tot ceea ce este necesar desfășurării cultului. Cătunul Vama este situat între două sate ale comunei Sirețel, respectiv satul Sirețel și satul Humosu, într-o zonă naturală foarte frumoasă”, a spus pr. Pavel Postolachi. Sfânta Liturghie în biserica nou sfințită va avea loc o dată pe lună și va fi oficiată de pr. Romeo Vitel. Pe viitor se intenționează ca și părintele paroh de la parohia Humosu să slujească, o dată la trei săptămâni, în parohia Vama.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente