Târnosirea Bisericii din filia Uric, parohia „Râu Bărbat” din Episcopia Devei și Hunedoarei

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a târnosit sâmbătă, 9 octombrie, biserica filiei Uric, Parohia Râu Bărbat, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Lăcașul sfințit are hramul ‘Înălțarea Domnului’ și aparține de Protopopiatul Petroșani.

Enoriașii din Uric au trăit sâmbătă un eveniment unic al comunității lor, când Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, le-a sfințit biserica și a săvârșit Sfânta Liturghie.

Biserica nu este ridicată recent, ci mai veche – construită prin strădania vrednicului preot paroh Alicu Drăghici și prin contribuția tuturor enoriașilor -, dar din cauza degradării a necesitat lucrări ample de reparație realizate între 2006 și 2010.

Interiorul a fost izolat cu polistiren, dar mai important decât atât este pictarea în tempera de pictorul ieromonah Procopie Cuciuc. Biserica a fost înzestrată cu multe obiecte noi: scaune și uși din lemn de stejar, mochetă, strane și tetrapoduri metalice, veșminte, policandre, sfinte vase, chivot, acoperăminte pentru Sfânta Masă și toate cele necesare pentru săvârșirea Sfintelor Slujbe. Au fost montate centrală termică și calorifere, amenajându-se și o cameră pentru spovedanie. Exteriorul a fost tencuit cu ciment și var, aplicându-se tencuială decorativă și icoane pictate pe faianță. De asemenea, a fost construit și turnul bisericii, s-a schimbat acoperișul cu țiglă metalică, iar în fața bisericii a fost făcută o terasă acoperită tot cu țiglă metalică. În jurul bisericii a fost făcut gardul pe fundație de ciment cu stâlpi și panouri metalice.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe părintele Gabriel Bulf, parohul bisericii, în semn de prețuire și răsplată pentru râvna cu care a vegheat necontenit la efectuarea lucrărilor de renovare a bisericii.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, episcopul hunedorenilor a evidențiat importanța legăturii frățești dintre creștini, concretizată prin săvârșirea lucrării văzute a oamenilor sub călăuzirea nevăzută și permanentă a lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente