Târnosirea bisericii din filia Rogna

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului a târnosit, în Duminica a XXI-a după Rusalii, biserica din filia Rogna, Parohia Buzași, Protopopiatul Jibou. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, la care au participat părintele protopop Dan Dregan și un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Satul Rogna este situat pe malul stâng al Someșului și face parte, împreună cu alte 12 sate, din comuna Ileanda.

Biserica a jucat un rol important în acest ținut, de-a lungul timpului, în ce privește culturalizarea țăranilor iobagi, până la înființarea de școli, în 1862. O școală confesională funcționa și la Rogna, unde veneau și copiii din Ciumeni și Bizușa.

Obiceiurile păstrate din moși-strămoși au fost cele mai prețioase și singurele elemente de cultură ce au pătruns în sânul țărănimii române, în timpurile când țărănimea a avut o situație atât de vitregă. Primele școli confesionale s-au înființat între 1860 și 1862, apoi au apărut cele de stat, în 1881.

Sărbătorile religioase sunt respectate, oamenii se îmbracă cu ce au mai frumos și merg la biserică, de asemenea cei mai mulți respectă cu strictețe zilele de post și toată perioada de post când nu se fac nunți, nici petreceri, așa cum se arată în lucrarea monografică ‘Ileanda-Vatră strămoșească’, a prof. Doina Popovici din Ileanda.

Lucrările de la Rogna, binecuvântate

În ceea ce privește biserica din Rogna, date despre construirea ei nu se cunosc, decât că în interiorul ei se găsește o strană pentru cântăreți, datată din 1872, ceea ce arată că biserica ar fi fost construită înainte de acest moment. Nu se cunosc date nici despre târnosirea ei și nici nu s-au găsit sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese. Cei 28 de credincioși ortodocși existenți în momentul de față formează filia Rogna și aparțin de Parohia Buzași. Parohia mai are încă o filie, Podiș.

Din luna octombrie a anului 2007, parohia este păstorită de părintele Cristian-Ioan Oancea.

La biserica din Rogna s-au realizat, în ultimii trei ani, următoarele lucrări: s-a dotat Sfântul Altar cu cele necesare, s-a reparat tencuiala și s-a zugrăvit interior și exterior, s-a reparat și vopsit acoperișul, s-a schimbat pazia, burlanele și jgheaburile, s-a reparat și vopsit gardul.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a binecuvântat strădania credincioșilor din Rogna prin târnosirea bisericii. La începutul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a arătat importanța și rânduiala târnosirii unei biserici, apoi a explicat Evanghelia duminicii, Pilda Semănătorului

Comentarii Facebook


Știri recente