Târg de ouă încondeiate la Iași

Zeci de artiști populari vor participa între 8 și 10 aprilie la Târgul ouălor încondeiate, eveniment organizat pe strada Lăpușneanu de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ Iași și Primăria Municipiului Iași, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

‘Scopul manifestării vizează promovarea meșteșugurilor cu specific pascal, încercându-se cunoașterea semnificațiilor înglobate în tehnica și simbolistica acestora. Evenimentul este unul cu caracter interactiv, vizitatorii având posibilitatea să participe la atelierele de inițiere în specificul tradițiilor populare’, a declarat Ovidiu Focșa, etnograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.

Ieșenii sunt invitați să intre în atmosfera de trăire spirituală prepascală, cu obiceiul încondeierii ouălor, la sfârșitul acestei săptămâni, când se va desfășura cea de-a XI-a ediție a manifestării ‘Ouă încondeiate’. Evenimentul, organizat de Complexul Muzeal Național ‘Moldova’ Iași, prin Muzeul Etnografic al Moldovei, și Primăria Municipiului Iași, va fi unul interactiv, cu ateliere și expoziție de ouă închistrite. ‘Cu această ocazie vor fi supuse atenției specialiștilor și publicului ieșean aspecte reprezentative ale culturii populare românești, vizându-se cu precădere ilustrarea particularităților meșteșugurilor ce țin de specificul acestei perioade: încondeierea sau scrierea ouălor de Paști, tehnica pictării icoanelor, precum și realizarea diverselor obiecte de natură religioasă din lemn și alte materiale, toate având darul de a pătrunde în atmosfera sacră a acestui moment mult așteptat de întreaga creștinătate’, a declarat Ovidiu Focșa, etnograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.

Astfel, manifestarea va promova meșteșugurile cu specific pascal, încercându-se cunoașterea semnificațiilor înglobate în tehnica și simbolistica acestora. În cadrul târgului vor fi organizate și ateliere de creație, în cadrul cărora publicul vizitator, însă cu precădere copiii, vor putea participa la cursurile de inițiere în arta încondeierii ouălor sau a pictării icoanelor susținute de meșterii consacrați prezenți la eveniment.

Printre artiștii populari care vor participa la manifestarea de la sfârșitul săptămânii se numără meșteri populari renumiți, premiați la numeroase manifestări de profil din țară și străinătate.

Potrivit organizatorilor, cei mai mulți dintre aceștia, specialiști în încondeierea ouălor, provin din zona Bucovinei, din localități precum Brodina, Vatra Moldoviței, Paltin, Ulma, Vicovu de Sus, Suceava, Rădăuți, recunoscute pentru promovarea și păstrarea tradițiilor populare. Vor mai fi prezenți la Iași și meșteri pricepuți în pictatul icoanelor pe sticlă și lemn, în prelucrarea lemnului, dar și a împletiturilor.

Comentarii Facebook


Știri recente