Tainică îmbrățișare a sfinților în urbea lui Bucur

În București au răsunat, ieri, 24 octombrie 2012, străzile de clopote, iar văzduhul, deși înnorat, s-a umplut de cântări bisericești și mireasmă de tămâie. Întreaga obște preoțească a Arhiepiscopiei Bucureștilor și mulți credincioși veniți din toată țara s-au adunat pe Colina Patriarhiei spre a fi martorii unei întâlniri istorice a sfinților, informează Ziarul Lumina.

Este pentru prima dată când Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina, vindecătorul de boli, ajunge la București, prin moaștele sale, iar vestea a reunit sute de credincioși, încă de la primele ore ale dimineții. Cu nădejde și răbdare, purtând dumitrițe și fire parfumate de busuioc în mâini, unii impresionați de mulțimea slujitorilor purtând veșminte aurii, alții, cu ochii ațintiți în cartea de rugăciuni, șopteau un acatist sau alte rugăciuni. Au vrut cu toții să ia parte la momentul sublim al întâlnirii sfinților.

La același semnal, două procesiuni au pornit de la Catedrala patriarhală și de la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon’ – Nou. Purtând moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, alaiul condus de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și format din preoții din Protoieriile I și II Capitală, din Protoieria Ilfov Nord și monahii de la mănăstirile Cernica, Plumbuita și Darvari, a pornit de la Catedrala patriarhală pe Bulevardul Regina Maria, mergând până la poalele Colinei.

De la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon’ – Nou, procesiunea cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a pornit pe străzile Șerban Vodă și Bibescu Vodă, până la crucea de piatră de la baza Dealului Patriarhiei, unde cele două alaiuri au devenit unul. Aici, sfinții l-au întâmpinat pe oaspetele sărbătorii Bucureștiului, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, ale cărui moaște au fost aduse din Grecia de Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, însoțit de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

De aici, procesiunea a continuat spre Patriarhie până la podiumul din curtea catedralei, unde clerul și pelerinii au fost întâmpinați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Polihroniului pentru primirea moaștelor Sfântului Nectarie de la Eghina. În încheierea slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de bun venit, urmat de răspunsul Înalt Preasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina.

Raclele cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena au fost așezate apoi în baldachinul amenajat în vecinătatea Catedralei patriarhale, spre închinarea credincioșilor.

‘Credem în Sfântul Nectarie cu tărie’

Rândul pelerinilor care au venit să se închine la moaștele așezate în baldachinul frumos împodobit a început să crească încă de ieri dimineață, începând cu ora 5:00. Credincioșii din București s-au grăbit să fie primii care să se închine la moaște. Printre aceștia i-am aflat și pe soții Corneliu și Nița Frățilă, care au venit să se roage Sfântului Nectarie pentru nepotul lor Adrian, mobilizat încă de la naștere într-un scaun cu rotile. ‘Credem în Sfântul Nectarie cu tărie, fiindcă sfântul l-a ajutat foarte mult pe nepoțelul nostru. A făcut mari minuni cu el, fiindcă i-a luminat mintea și i-a dat puteri în mâini.’ Totodată, cuplul a venit să se întâlnească cu sfinții și pentru a le închina rugăciuni ‘pentru poporul român, ca acesta să nu mai fie necăjit’.

La capătul celălalt al rândului aștepta, de două ore, maica Tomaida de la Mănăstirea Țigănești. Deși bolnavă, aceasta s-a încumetat să vină la București să stea în rând, fiind încurajată de dragostea pentru Dumnezeu și pentru sfinți. ‘Îl iubesc foarte mult pe Sfântul Nectarie, dar și pe toți sfinții. De aceea am ținut foarte mult să vin aici. Sunt bolnavă de epilepsie și din această cauză maica stareță nu prea voia să mă lase, dar i-am spus că Dumnezeu mă va întări și iată-mă aici.’

În mulțimea pelerinilor am întâlnit-o și pe tânăra mamă Mihaela Constantin din București, care a făcut mari sacrificii pentru a reuși să se închine la sfintele moaște. ‘Eu am venit să stau în rând de azi, fiindcă nu prea am timp, am un bebeluș acasă, care stă cu o bonă. A trebuit să mă învoiesc de la serviciu ca să vin astăzi.’ Cu o dragoste deosebită pentru toți sfinții, Mihaela crede că ei ne ajută să ne cunoaștem latura umană.

Pe lângă credincioșii din București, în Capitală au ajuns și pelerini din alte localități ale țării, asemenea lui Petrică Boțaru din Vrancea. Stătea în rând de cinci ore, atunci când l-am întâlnit. ‘Sfinții ne ajută să fim recunoscători pentru cele pe care le primim de la Dumnezeu, de aceea venim să-i cinstim. Suntem creștini ortodocși și cred că e datoria noastră să mergem la ei atunci când sunt prăznuiți.’ (Ecaterina Luțișina)

‘A fost dorința Sfântului ca noi să fim prezenți aici’

Delegația greacă, condusă de Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a sosit în țara noastră miercuri seară, în jurul orei 22:35, pe Aeroportul Internațional ‘Henri Coandă’ din Otopeni.

După slujba de întâmpinare a moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a mulțumit lui Dumnezeu pentru că a binevoit ca delegația greacă să revină pe pământ românesc cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, acum șase ani acest odor duhovnicesc fiind prezent la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași.

‘Sfântul Nectarie, un sfânt putem spune contemporan, din secolul al XX-lea, se bucură de o mare prețuire și de o mare cinstire în toate țările ortodoxe, între care și România. Atât cultul, cât și cinstirea Sfântului Nectarie au căpătat o intensitate foarte mare în România deoarece credincioșii români au simțit prezența Sfântului Nectarie în viața lor, nu doar bazându-se pe mărturisirile altor credincioși, ci mai ales pe baza experienței personale, de aceea este pe bună dreptate cunoscut ca vindecător de boli’, a precizat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

IPS Mitropolit Efrem a spus că este bucuros să revină în țara noastră, pe care o iubește și apreciază, amintind în acest context de cunoașterea scrierilor părintelui Dumitru Stăniloae și a cuvântărilor părintelui Ilie Cleopa. ‘Este dorința Sfântului ca noi să fim prezenți aici, fiindcă în această seară (n.r. – marți) când am ajuns pe aeroportul din Atena, responsabilul aeroportului ne-a transmis că nu vom putea călători și, în consecință, urma să rămânem blocați acolo, dar i-am transmis că dacă este dorința Sfântului, noi o să ajungem la destinația noastră’, a mărturisit Înalt Preasfințitul Mitropolit Efrem. Și voința Sfântului Nectarie a fost să vină la noi.

Din delegația de întâmpinare a Bisericii Ortodoxe Române au mai făcut parte PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandriți și preoți consilieri.

Comentarii Facebook


Știri recente