Taina Sfântului Maslu în Parohia Focuri, Protopopiatul Hârlău

Credincioșii Parohiei Focuri din Protopopiatul Hârlău, alături de preoții Petrică Cristinel Stavarache și Florin Ionuț Ciuclea, l-au avut în mijlocul lor vineri, 21 septembrie 2012, pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit Taina Sfântului Maslu în Biserica cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. La slujba oficiată la ceas de seară au participat peste 10 preoți, în frunte cu pr. Nicolae Crăciun, protopopul Protopopiatului Hârlău, și sute de credincioși veniți atât din parohia Focuri, cât și din împrejurimi.

La finalul sfintei taine săvârșite, IPS Teofan i-a acordat părintelui Petrică Cristinel Stavarache distincția de iconom stavrofor pentru activitatea deosebită desfășurată în cele două parohii pe care le-a păstorit de-a lungul timpului.

A urmat apoi cuvântul de bun venit al pr. protopop Nicolae Crăciun, adresat Înalt Preasfințitului Teofan, pentru dragostea arătată prin venirea în parohia Focuri, și cuvântul pr. paroh Petrică Cristinel Stavarache, care a făcut un scurt istoric al parohiei și care a vorbit despre bucuria credincioșilor pe care-i păstorește de a-l avea pentru prima dată ca oaspete pe IPS Teofan.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, IPS Teofan a subliniat rolul și importanța slujbei Sfântului Maslu.

‘Taina Sfântului Maslu a fost gândită de Dumnezeu și lăsată ca dar Bisericii pentru alinarea credincioșilor care în sufletul și în trupul lor sunt atinși de suferință și durere. Este multă suferință în lume, pe de o parte, din cauza prea multelor păcate săvârșite de noi și de strămoșii noștri, iar pe de altă parte, din îngăduința lui Dumnezeu, care dorește ca omul să se întoarcă mai grabnic, mai sincer și mai puternic la El. De aceea, trebuie să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască răbdare în suferință și în încercare, iar mai apoi tămăduire, dacă aceasta e voia Lui, fiindcă boala și suferința sunt o cruce pe care trebuie să o purtăm pe umerii sufletelor noastre. Pe de altă parte însă, dacă sunteți sănătoși, să aveți grijă cu ce vă hrăniți și să nu puneți prea mult la inimă suferințele și încercările prin care treceți. Aveți grijă de sănătatea voastră și, mai presus de toate, să vă încredințați nădejdea în Dumnezeu, care știe ce e bine și de folos pentru fiecare, și să fiți aproape de Cel care v-a creat, prin faptele cele bune, prin rugăciune, prin prezența la Dumnezeiasca Liturghie, prin păstrarea zilelor de post, prin naștere de copii. În același timp, se cuvine ca inimile voastre să fie sus la Domnul, pentru a se desprinde de pământul păcatelor, de noroiul patimilor și de ambițiile de tot felul’, a spus IPS Teofan.

După săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, IPS Teofan, alături de soborul slujitor, a sfințit casa parohială a comunității din Focuri, ridicată prin strădania părintelui paroh Petrică Cristinel Stavarache, ajutat de enoriași.

Comentarii Facebook


Știri recente