Taina Sfântului Maslu – folosirea corectă a uleiului sfințit

Materia principală a Tainei Sfântului Maslu este uleiul (untdelemnul), care, prin rugăciunile și binecuvântarea preoților, primește darul dumnezeiesc al Sfântului Duh. Dacă la slujba Sfeștaniei se sfințește apa ca materie principală a slujbei respective, la Taina Sfântului Maslu, invocarea Sfântului Duh se face pentru sfințirea uleiului. Chiar dacă unii credincioși (din neștiință sau din păstrarea unor obiceiuri locale) aduc la Taina Sfântului Maslu făină, pâine sau alte alimente, singura materie peste care se coboară harul Sfântului Duh este uleiul.

Uleiul sfințit la Taina Sfântului Maslu nu poate fi folosit oricum. Întrebuințarea corectă a acestui ulei sfințit reiese clar din rugăciunile rostite în cadrul slujbei: ‘ca și cei ce se vor unge cu untdelemnul acesta al înnoirii…’; ‘să aduci mila Ta peste untdelemnul acesta și peste cei ce se ung din el în numele Tău…’; ‘întocmește-l spre tămăduirea celor care se ung din el…’.

Folosirea clară care reiese din cadrul rugăciunilor speciale este cea de ungere, căci vindecarea se datorează, practic, efectului ungerii cu acest ulei sfințit, ca ungere rânduită prin excelență ca taină a însănătoșirii trupului.

Preoții care participă la această Sfântă Taină, ei înșiși folosesc acest ulei sfințit în mod expres spre ungerea celor care sunt prezenți la săvârșirea Tainei Sfântului Maslu. Rezultă clar că uleiul sfințit în cadrul Tainei Sfântului Maslu se utilizează absolut prin ungere. El nu poate fi folosit nicidecum la pregătirea mâncărurilor sau întrebuințat în gospodărie.

Credincioșii trebuie să fie atenți la cantitatea uleiului sfințit pe care vor să-l folosească, căci prin ungere uleiul se consumă destul de greu. Singura excepție care se acceptă este aceea că, dacă avem prea mult ulei sfințit de la Taina Sfântului Maslu ori îl păstrăm cu cinste la loc curat și purtăm grijă ca nu cumva să se strice, îl întrebuințăm la candelă în biserică sau în casele credincioșilor. (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 3 martie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente