Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, serbată în Moldova

Biserica Ortodoxă prăznuiește luni, 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mai multe biserici parohiale și mănăstiri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei poartă acest hram. Pe 30 august, două mănăstiri nemțene își cinstesc al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei.

Mănăstirea Secu din județul Neamț își serbează luni, 29 august, hramul. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sărbătoarea Mănăstirii Secu va continua luni seara, când sunt prăznuiți Sfântul Varlaam, mitropolitul Moldovei, ale cărui moaște mănăstirea le adăpostește, și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, canonizat în anul 2008, pe 5 iunie, alături de alți sfinți nemțeni.

În Iași, singura biserică închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se află pe str. I. C. Brătianu nr. 14. La acest sfânt lăcaș prof. Dan Gogu din București, alături de echipa sa, a început pe 15 iunie în sfântul altar lucrările la pictură. Fondurile necesare acestor lucrări au provenit până în prezent din donațiile făcute de credincioșii din parohie, având sprijinul autorităților locale. ‘Duminică seara, de la ora 17:00, va fi săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți și diaconi, care va fi urmată de o agapă frățească pentru toți credincioșii. În ziua prăznuirii hramului bisericii, care amintește de martiriul ctitorului – domnitorul Miron Barnovschi, programul liturgic va începe cu slujba Utreniei și va continua cu Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. În această zi de sărbătoare rememorăm și prezența și contribuția spirituală și culturală a Sfântului Mitropolit Varlaam, care a sfințit acest lăcaș de cult, și care este pomenit, prin rânduiala lui Dumnezeu, pe 30 august’, a declarat pr. paroh Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi sărbătoare în parohia Arbore și în parohia Reuseni, unde se află câte o biserică ridicată de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în cinstea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În Episcopia Hușilor va fi astăzi hram la Biserica domnească ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Vaslui. Tot pe 29 august va fi hram la Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Huși. În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului își serbează hramul Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din parohia Valea Seacă, Protopopiatul Bacău Sud.

Hramul Mănăstirii ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Bodești

Mănăstirea ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din localitatea Bodești, județul Neamț, își sărbătorește marți, 30 august, cel de al doilea hram – ‘Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei’. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, astăzi, la ora 15:00, va fi adusă spre închinare, de la Catedrala mitropolitană din Iași, racla cu particele din moaștele mai multor sfinți. Racla va rămâne spre închinare până marți, 30 august. În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Varlaam, de la ora 8:00 se va oficia slujba Acatistului Sfântului, iar Sfânta Liturghie va fi săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, racla cu moaștele sfinților va fi readusă la Catedrala mitropolitană din Iași. ‘Invităm pe credincioși să participe la slujbele oficiate cu prilejul acestei sărbători, pentru slava lui Dumnezeu și împreună- cinstire a moaștelor sfinților și bucurie duhovnicească’, a spus protos. Ieronim Andrescu, starețul Mănăstirii Bodești. Amintim că în anul 2007, la 30 august, când a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de 12 arhierei, Mănăstirea Bodești a primit o particică din moaștele Sfântului Varlaam, acesta devenind, împreună cu Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitor al așezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente