Tabloul votiv al lui Neagoe Basarab

La Muzeul Național de Istorie a României a fost vernisată, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, micro-expoziția „Tabloul votiv al lui Neagoe Basarab și al familiei sale”. Expoziția cuprinde un portret de familie, reprezentându-i pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, soția Sa, Despina, și cei șase copii ai lor, dar și o pictură murală cu portretul domnitorului Radu cel Mare. Cele două fresce, alături de altele ale pictorului Dobromir, cel care le-a realizat în secolul al XVI-lea, provin de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Cele două capodopoere ale artei medievale românești au fost restaurate în perioada 2008-2009.

„În perioada 1875-1886 la Biserica episcopală de la Curtea de Argeș au avut loc ample lucrări de restaurare și consolidare. Cu această ocazie mare parte din fresce au fost date jos de pe pereți și o parte au intrat în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, iar acestea două de aici au intrat în patrimoniul Muzeului De Antichități și Istorie pe atunci, cel ce avea să devină Muzeul Național de Istorie al României. Se aflau într-o stare avansată de degradare pentru că de-a lungul timpului ele au suferit intervenții necorespunzătoare de repictare și restaurare”, a declarat pentru TRINITAS TV muzeograful Adela Stan.

Micro-expoziția „Tabloul votiv al lui Neagoe Basarab și al familiei sale” va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până pe 26 noiembrie și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Comentarii Facebook


Știri recente