Taberele de creație religioasă ale Episcopiei Oradiei

În fiecare vară, în luna iulie, zeci de copii din parohiile Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei se bucură de taberele de creație religioasă pe care, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Centrul Eparhial, prin Fundația Ioan și Veturia Candrea, le organizează, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

În acest an, parteneriatul instituțional care face posibilă organizarea taberelor s-a extins, incluzând și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, așa încât se pot bucura de aceste tabere aproximativ o sută de copii, după cum ne-a precizat Pr. prof. Radu Rus.

Așa se face că, proiectul educativ-religios desfășurat sub genericul „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine” – tabără de creație religioasă în duhul tradiției și spiritualității ortodoxe, ajuns la cea de-a cincea ediție, se desfășoară, în această perioadă, într-o formă dezvoltată.

Astfel, taberele din acest an se organizează la Mănăstirea Izbuc și la Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, două locuri binecuvântate de Dumnezeu, în care frumusețile naturii se împletesc armonios cu binefacerile unui climat de rugăciune, reculegere și spiritualitate autentică. Primele serii de copii, care au cuprins în total 60 de elevi din ciclul gimnazial, au petrecut deja, în perioada 30 iunie – 6 iulie 2012, câte o săptămână bogată în activități, în aceste vetre de sihăstrie.

Scopul acestor tabere, atins cu prisosință, este în primul rând acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber. Într-un context social în care copiii și tinerii devin tot mai mult dependenți de calculator și televizor, cu toată influența nefastă a acestora, prin folosirea nechibzuită și în exces, pentru sănătatea sufletească și chiar trupească a lor, copiii și tinerii implicați în proiect au descoperit că se pot petrece zile extrem de frumoase și fără aceste mijloace, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau a activităților sportive. Dincolo de acestea, participanții și-au lărgit sfera deprinderilor personale prin inițierea în tainele picturii pe lemn și pe sticlă, în care au fost ajutați cu multă disponibilitate și generozitate de către profesorii Pr. Pavel Bența și Marius Șchiop, la Mănăstirea Izbuc și, respectiv, Liliana Irimeș și Rodica Marian, la Schitul Poiana Florilor, sub coordonarea cărora toți participanții la tabără au reușit să realizeze câte o icoană pe lemn sau pe sticlă, icoane ce vor face obiectul unei expoziții lărgite, îndată după începerea anului școlar 2012-2013. De asemenea, copiii au deprins meșteșugul împletirii metaniilor și al confecționării cruciulițelor, preocupări specifice vieții din mănăstire și și-au însușit cu mult interes elemente de muzică bisericească, participând în mod activ la slujbele religioase oficiate în mănăstire.

Din programul taberelor n-au lipsit apoi drumețiile, concursurile pe teme de cultură generală sau cunoștințe religioase, vizionările de filme cu mesaj creștin, întrecerile sportive sau focurile de tabără cu tot farmecul și veselia specifice.

S-au legat prietenii, s-au format atitudini, s-au dezvoltat aptitudini, s-au creat deprinderi, s-au descoperit talanți nebănuiți poate și, mai presus de toate, s-a înțeles faptul că timpul poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare. Credem cu tărie că experiența frumoasă trăită de acești copii și tineri în aceste zile nu va fi uitată foarte ușor, ci va împărtășită și dezvoltată și în mediul lor familial și școlar, în cercurile lor de prieteni, astfel încât cât mai mulți tineri să înțeleagă că se poate trăi frumos și curat, păstrând cât mai mult în ei, ca pe cea mai de preț comoară, candoarea și entuziasmul specifice vârstei binecuvântate a copilăriei.

În perioada următoare, alți elevi, de ciclu liceal, se vor bucura de participarea la aceste tabere.

Comentarii Facebook


Știri recente