Tabere pentru copiii sălăjeni la Mănăstirea Strâmba

În tabăra de la Mănăstirea Strâmba participă copii din mai multe localități sălăjene, ea fiind o răsplată pentru elevii înscriși în proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’ și nu numai. 50 de copii din parohiile Rus, Ceaca, Cristolț, Gâlgâu, Crișeni, Tihău și din orașul Zalău au participat la activitățile duhovnicești și recreative organizate aici, după cum ne informează Ziarul lumina, Ediția de Transilvania.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, și în acest an tabăra primește patru serii de elevi, fiecare serie timp de o săptămână. Aflată în al cincilea an, tabăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba a devenit o tradiție. Sufletul activităților este preacuviosul părinte stareț protosinghel Grighentie Oțelea, care cu drag, mult suflet și râvnă întru Hristos Domnul îmbină activitățile duhovnicești și intelectuale pe care le transmite copiilor și tinerilor.

Timp de o săptămână, tinerii au participat la programul sfintelor slujbe săvârșite în paraclisul mănăstirii sau în altarul de vară. Utrenia, Vecernia și Sfânta Liturghie au fost un prilej pentru tineri de-a participa la strană citind sfintele rugăciuni și cântând pricesne. Orele de cateheză au fost un prilej de a recapitula cunoștințele dobândite în decursul anului la orele de religie sau la orele de cateheză desfășurate în parohii, dar și de a dobândi altele noi.

La mijlocul săptămânii a avut loc o excursie în județul Satu-Mare. Itinerarul a cuprins municipiul Satu-Mare, unde copiii au vizitat Muzeul Județean, Mănăstirea Țeghea, iar apoi s-au recreat la Băile Acâș. Pe toată perioada excursiei copiii au descoperit locuri noi și au rămas cu amintiri plăcute. De asemenea, în timpul taberei, pe lângă activitățile duhovnicești, copiii au fost antrenați în diferite activități intelectuale și sportive, printre acestea numărându-se ‘Concursul de toacă’ la care copiii au învățat tainele bătutului în toacă, concursul de cunoștințe religioase ‘Familia – izvor al binecuvântării divine’, concursul de perspicacitate, unde s-au avut în vedere cunoștințele legate de învățătura noastră de credință, concursul de pictură ‘Micul iconar’ și întrecerile desfășurate sub deviza ‘Minte curată și corp sănătos’. Vineri dimineața, copiii au primit Sfânta Taină a Spovedaniei și au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului. Sâmbătă, la finalul taberei, într-un cadru festiv, elevii au fost răsplătiți cu premii și diplome pentru toată activitatea depusă. În această perioadă, activitățile din cadrul taberei s-au aflat sub coordonarea preoților Bande Alexandru din Parohia Rus și Chiș Lucian din Parohia Cristolț.

Veche mănăstire a plaiurilor sălăjene

Începuturile Sfintei Mănăstiri Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea și afirmațiilor egumenului Nichifor, din anul 1761. Mănăstirea Strâmba este așezată pe un deal, în partea stângă a Văii Strâmba, și este una dintre cele mai vechi și mai frumoase mănăstiri de pe plaiurile sălăjene.

Singura construcție a fostului ansamblu monahal care se păstrează și astăzi este biserica din lemn cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. O deosebită valoare istorică și spirituală o au pictura interioară și icoanele pictate pe lemn, realizate în 1742 prin strădania ieromonahului Domintian. De mare valoare spirituală este și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, numită ‘Dulcele Sărut’, pictată de preotul Luca din Iclod, cel care a realizat și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula. Într-o monografie mai veche a Ardealului, Mănăstirea Strâmba figurează ca un mic centru de cultură, aici funcționând una dintre primele școli ardelene care au avut un mare rol în păstrarea și cultivarea tradiției și obiceiurilor locului. Mănăstirea a fost redeschisă, după aproape 200 de ani, prin ajutorul Maicii Domnului, iar prin strădania părintelui Grighente Oțelea, starețul mănăstirii, și-a recăpătat menirea inițială.

Comentarii Facebook


Știri recente