Tabere pentru copiii din Patriarhia Română

Copiii din mai multe parohii ale Patriarhiei Române participă sau au participat în această vară în tabere inițiate, organizate sau susținute de Biserică. Preoții au dorit să răsplătească implicarea tinerilor în proiectele parohiale, oferindu-le posibilitatea de a merge în drumeții, de a juca diferite jocuri și de a participa la programul catehetic, informează „Ziarul Lumina”.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, 20 de copii care au participat în anul școlar 2010-2011 la programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ de la Parohiile Liești, Ivești și ‘Sf. Ilie’ Tecuci au participat, vreme de câteva zile, la o tabără de vară ‘Sfântul Nicolae și Sfinții Martiri Brâncoveni’ de la Cârlomănești. Programul taberei s-a desfășurat pe trei secțiuni, respectiv inițierea în artele plastice, desen în creion și acuarele, inițiere în stupărit și participarea tinerilor la slujbe. Copiii au fost însoțiți de preoții coordonatori ai proiectului catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, Titi Gabor – Parohia Liești, pr. Ionel Vasile – Parohia Ivești I și pr. Gheorghe Șușnea – Parohia ‘Sfântul Ilie’ Tecuci. Îndrumător pentru inițierea în arta plastică a fost prof. Cosmin Saulea, iar coordonator al întregii activități a fost prototopopul de Tecuci, Gheorghe Joghiu. Vreme de câteva zile, copiii au realizat creații artistice deosebite, au făcut drumeții în împrejurimile mănăstirii, au vizitat biserica ștefaniană din localitatea Cerțești, au aflat mai multe din rânduiala vieții de mănăstire și din rânduielile sfintelor slujbe. Au aflat lucruri interesante despre albine și despre importanța și binefacerile mierii de albine în consumul alimentar al oamenilor.

Tabere la Poienile Izei

Asociația ‘Oastea Domnului’ filiala Cluj-Napoca organizează în fiecare vară, începând cu anul 2006, tabere religioase pentru copii și tineri, care oferă o alternativă creștinească de petrecere a vacanțelor de vară. Participanții se implică în acțiuni catehetice, studii biblice, seri de adunare, cântare, mărturii, invitați, jocuri, expediții, cățărări cu alpiniști, foc de tabără, părtășie duhovnicească. Aceste tabere se organizează în Poienile Izei, județul Maramureș, în funcție de vârstă, astfel copiii din clasele primare și gimnaziale au mers în tabără în perioada 4-9 iulie, acțiunile desfășurate pentru ei având ca temă Botezul. Timp de o săptămână, ei au primit învățături despre această taină, de ce ne botezăm, care este însemnătatea botezului.

Tabăra destinată adolescenților, liceenilor, având ca temă prietenia, s-a desfășurat între 18-23 iulie, timp în care cei 50 de tineri au aflat mai multe despre beneficiile și riscurile unei prietenii, ce spun părinții Bisericii despre prietenie, dar și înaintașii ‘Oastei Domnului’. În perioada 25-30 iulie are loc tabăra religioasă destinată studenților, în cadrul căreia programul este unul liber, ei fiind îndemnați să trăiască o viață duhovnicească intensă, prin discuții libere.

Despre scopul acestor manifestări ne-a spus mai multe părintele Claudiu Melean din cadrul Asociației ‘Oastea Domnului’ filiala Cluj-Napoca: ‘O tabără religioasă este o metodă prin care tinerii se apropie de Dumnezeu, se apropie unul de altul și învață câteva lucruri bune. Într-o tabără laică este foarte greu să-i controlezi pe tineri, să-i ferești de păcat. Ei știau că într-o tabără religioasă e un program de rugăciune și asta i-a responsabilizat puțin. Pe lângă rugăciune, e un program de studiu biblic, la care tinerii sunt împărțiți pe grupe’.

Tinerii rupeni în tabără la Csanadpaloto, Ungaria

Și tinerii de la Parohia ‘Sfânta Treime’ din orașul Rupea, Protopopiatul Rupea, au participat în perioada 10-21 iulie, prin purtarea de grijă a părintelui Dorin Streulea, la o tabără în Csanadpaloto – Ungaria. Tabăra, desfășurată la ‘Casa prieteniei româno-maghiare’, a fost sponsorizată în totalitate de parohie.

Tabăra a avut ca scop dezvoltarea în rândul tinerilor a obiceiurilor ortodoxe, ca într-o mare familie creștină: cu rugăciune de dimineață, de seară sau înainte de masă, cu dezbateri pe diferite teme teologice și participare la Sfânta Liturghie la biserica ortodoxă din Cenadul Unguresc. Celor de mai sus s-au adăugat diferite activități sportive și recreative: întreceri de înot la bazinul olimpic de la Mako, concurs cu premii pe teme religioase, jocuri de oină, fotbal, drumeții etc.

Activitatea a fost o încununare a cursului de catehism organizat de parohia din Rupea, început în toamna anului 2010. În fiecare sâmbătă, după săvârșirea slujbei Vecerniei, parintele împreună cu tinerii cursanți au realizat pas cu pas obiectivele cursului de religie, punctând cele mai importante probleme referitoare la condițiile dobândirii Împărăției cerurilor, la Sfintele Taine ale Bisericii, la Poruncile bisericești, cultul și cinstirea sfinților și a icoanelor, iubirea aproapelui.

‘Proba perseverenței și a temeiniciei a fost trecută de toți cursanții, înregistrând o perioadă de grație la finalul cursului, când părintele a înmânat tuturor o diplomă de participare, împărțind felicitări și aprecieri tuturor cursanților, dar mai ales celor care s-au remarcat în orele de consolidare și recapitulare a cunoștințelor religioase acumulate’, a explicat preoteasa Claudia Streulea.

Comentarii Facebook


Știri recente