Tabere în eparhiile din Transilvania

Sute de copii și tineri din Transilvania participă, an de an, în vacanța de vară, la taberele organizate și susținute de eparhiile din această zonă. Activitățile recreative sunt completate de diverse activități de creație, precum și de participarea la Sfânta Liturghie. Taberele oferă copiilor și tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, în fiecare vară, în luna iulie, zeci de copii din parohiile Episcopiei Oradiei se bucură de taberele de creație religioasă pe care, cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Centrul Eparhial, prin Fundația ‘Ioan și Veturia Candrea’, le organizează în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. În acest an, parteneriatul instituțional care face posibilă organizarea taberelor s-a extins, incluzând și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, așa încât se pot bucura de aceste tabere aproximativ 100 de copii. Proiectul educativ-religios aflat sub genericul ‘Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine’ – tabără de creație religioasă în duhul tradiției și spiritualității ortodoxe, ajuns la cea de-a cincea ediție, se desfășoară într-o formă dezvoltată. Taberele din acest an au loc la Mănăstirea Izbuc și la Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea.

Primele serii de copii, care au cuprins în total 60 de elevi din ciclul gimnazial, au petrecut deja, în perioada 30 iunie – 6 iulie, o săptămână bogată în activități, în aceste vetre de sihăstrie. Pentru sănătatea sufletească și chiar trupească a lor, copiii și tinerii implicați în proiect au descoperit că se pot petrece zile extrem de frumoase și fără aceste mijloace, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive. Participanții și-au lărgit sfera deprinderilor personale prin inițierea în tainele picturii pe lemn și pe sticlă, în care au fost ajutați cu multă disponibilitate și generozitate de către profesorii pr. Pavel Bența și Marius Șchiop, la Mănăstirea Izbuc și, respectiv, Liliana Irimeș și Rodica Marian, la Schitul Poiana Florilor, sub coordonarea cărora toți participanții au realizat câte o icoană pe lemn sau pe sticlă, icoane ce vor face obiectul unei expoziții lărgite după începerea anului școlar. Copiii au deprins și meșteșugul împletirii metaniilor și al confecționării cruciulițelor, preocupări specifice vieții din mănăstire și și-au însușit cu mult interes elemente de muzică bisericească, participând în mod activ la slujbele religioase oficiate în mănăstire. Din programul taberelor n-au lipsit drumețiile, concursurile pe teme de cultură generală sau cunoștințe religioase, vizionările de filme cu mesaj creștin, întrecerile sportive sau focurile de tabără cu tot farmecul și veselia specifice. În perioada următoare, alți elevi, de ciclu liceal, se vor bucura de participarea la aceste tabere.

Tabere de tineret în Arhiepiscopia Alba Iulia

În vara acestui an, Centrul de Misiune și Tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei organizează, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, 15 tabere pentru tineri cu vârste între 12 și 18 ani, tabere la care vor participa aproximativ 500 de tineri din întreaga eparhie. Locațiile alese – centrele de agrement de la Roica, Poiana Vadului și Sovata, mănăstirile Rimetea, Lupșa și Muncel, precum și Centrul de Tineret de la Cetea – sunt deosebit de frumoase, ideale pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

În tabere se desfășoară o serie de activități extrașcolare, menite să ofere tinerilor posibilități de dezvoltare personală în cadrul unor contexte, provocări și evenimente noi. Sunt oferite tinerilor activități care le mijlocesc posibilitatea de a se mișca și exprima liber, de a face lucruri care le plac, de a-și dezvolta diferite abilități, de a comunica cu tineri din întreaga eparhie, de a descoperi și valorifica atât latura artistică și motricitatea, cât și exprimarea emoțiilor sau raportul dintre corp și suflet.

Programul-cadru al taberelor se desfășoară pe durata unei săptămâni, cuprinzând rugăciunea de dimineața și de seara, însoțite de scurte meditații și gânduri ale zilei, activități recreative, atelierele de discuții pe diverse teme, jocuri de comunicare, de team-building, de autocunoaștere, creativitate sau spontaneitate, seară de lectură, teatru improvizat, film, activități de voluntariat, drumeții pe trasee montane și o serie de 10 concursuri sportive, de cultură generală, de abilități practice și de îndemânare cu numele ‘Olimpiada Sfințeniei’. Taberele organizate de Arhiepiscopia Alba Iulia și în acest an reprezintă o formă de misiune deosebit de importantă cu și pentru tinerii din eparhie.

Tabere ASCOR în perioada verii în Arhiepiscopia Clujului

Tinerii de la ASCOR Cluj organizează în această vară tabere pentru copii și tineri în localitatea Mărișel, județul Cluj. Prima tabără a început luni și se desfășoară pe perioada a patru zile, la ea participând 70 de copii cu vârsta între 9 și 12 ani. Potrivit coordonatorului activităților cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, Radu Copil, programul include jocuri interactive, discuții tematice, activități în aer liber, ateliere de creație și un program duhovnicesc. A doua tabără de la Mărișel se va adresa adolescenților și se va desfășura între 23 și 29 iulie.

ASCOR Cluj organizează și o tabără cu specific etnografic pentru studenți, între 30 iulie – 11 august, în satul Ciosa, județul Bistrița-Năsăud. Programul cuprinde participarea zilnică la Sfânta Liturghie și la slujba Vecerniei și propune, pe lângă o serie de ateliere (de icoane, de toacă, de metaniere), discuții cu sătenii, menite să îi familiarizeze pe studenți cu tradițiile locale care se mai păstrează.

Cateheză la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea pr. Gabriel Gârdan, consilier cultural, și a pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, la Mănăstirea Strâmba are loc ‘Tabăra catehetică’, aflată la a șasea ediție. Cei 300 de copii care participă la aceste tabere sunt grupați în patru serii, în perioada 2-28 iulie. Activitatea este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’ și pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului. Programul zilnic se desfășoară sub coordonarea directă a pr. arhimandrit Grighentie Oțelea, starețul mănăstirii.

Tinerii participă la programul sfintelor slujbe săvârșite în mănăstire, la orele de cateheză, sunt inițiați în arta iconografică și antrenați în activități intelectuale și sportive. Pe perioada taberei se desfășoară concursuri de toacă, de cunoștințe religioase, de pictură și întreceri sportive. Copiii care se bucură de acest program în prima serie sunt de la Șimleu Silvaniei însoțiți de pr. Pădurean Ioan.

Comentarii Facebook


Știri recente