Tabere de vară pentru tinerii ortodocși din toată țara

Tineri din toată țara și-au dat silința în această vară să demonstreze tuturor că se pot bucura de vacanță și muncind, întâlnindu-se împreună în rugăciune și zugrăvind chipuri de sfinți. De la mic la mare, ei au avut parte de jocuri distractive în aer liber, drumeții, cântece de tabără acompaniate cu chitara și foc de tabără, toate acestea contribuind la crearea unei atmosfere de relaxare, de bună dispoziție, favorabilă închegării de noi prietenii.

De curând s-a încheiat cea de-a XVII-a ediție a Taberei naționale ‘Părintele Teofil Părăian’ de la Mănăstirea Oașa, cea mai longevivă tabăra duhovnicească pentru studenți din țara noastră, ce a avut și anul acesta foarte mulți studenți participanți veniți din toate colțurile țării. Tabăra organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filialele Oradea, Timișoara și Craiova, s-a bucurat de participarea a aproape 200 de studenți din întreaga țară, în cadrul căreia au simțit cu toții ce înseamnă să trăiești zi de zi într-un program de viață duhovnicească autentică, împletind armonios rugăciunea și munca, cuvântul ziditor de suflet și slăvirea lui Dumnezeu prin dumnezeieștile slujbe, cântând la strană.

Studenții, întrebați ce le-a plăcut în tabără, au mărturisit plini de însuflețire: ‘La Oașa am găsit o mănăstire superbă, călugări cumsecade și aici se împletea munca și rugăciunea. Sincer, mă așteptam la ceea ce am găsit’, a spus unul dintre studenți. Un altul a mărturisit: ‘Am găsit la Oașa cele mai frumoase locuri, peisaje, cele mai bune leacuri pentru suflet. Liniște sufletească și pace. Într-ajutorare și respect. Da, mă așteptam, având în vedere faptul că știam că voi veni într-o tabără creștină cu tineri credincioși’.

Micii iconari de la Mănăstirea Moisei

Într-un alt colț al țării, mai mulți elevi s-au întâlnit în cadrul celei de-a treia ediții a Taberei de pictură ‘Sfântul Sava Brancovici’ de la Mănăstirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ Moisei, județul Maramureș. Ca și în anii trecuți, tabăra a avut ca activitate de bază pictarea de către fiecare participant a unei icoane pe sticlă. Participanții au fost elevi de la școlile din localitățile Moisei, Vișeu de Sus, Borșa, Petrova și Oarța de Sus. În acest an, copiii l-au avut ca îndrumător pe părintele Ciprian Măluțan, pictor de icoane, preot în Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’, Filea de Jos, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Părintele Ciprian a împărtășit copiilor tainele pictării icoanelor pe sticlă în tehnica tempera specifică icoanelor de la Mănăstirea Nicula, rezultatele finale fiind deosebite, după câteva zile de muncă, copiii reușind să zugrăvească icoane de o înaltă calitate vizuală pentru niște începători.

Pe lângă această activitate, tinerii s-au putut bucura și de jocuri, drumeții, cântece, s-au relaxat și și-au făcut prieteni noi. De asemenea, activitatea de ecologizare, desfășurată în jurul mănăstirii, a sădit în sufletele copiilor sentimentul răspunderii pe care fiecare om trebuie să îl aibă față de natura dată nouă de Creator spre a o folosi și stăpâni cu înțelepciune. Ca element de noutate, în acest an participanții au putut urmări și câteva filme documentare și artistice creștine, acest lucru fiind făcut posibil de către bibliotecara Ioana Tomoiagă de la Biblioteca Comunală Moisei.

În ultima zi a taberei de vară de la Moisei, rodul muncii copiilor, icoanele pe sticlă, a fost sfințit de către părintele stareț, care a oferit fiecărui participant diplome de participare și mici daruri simbolice, printre care și un CD cu pozele de la activitățile desfășurate, pentru ca aceste zile petrecute la Mănăstirea Moisei, care pentru fiecare participant a fost o adevărată experiență spirituală, să fie spre amintire peste ani și ani.

‘Am considerat că în vremurile în care trăim este foarte important ca tânăra generație, încă din primii ani ai vieții, să crească frumos, creștinește, clădind casa vieții lor pe stânca cea tare a adevăratei credințe în Hristos Domnul, pentru ca, atunci când ploaia necredinței, râurile mari ale ispitelor și vânturile încercărilor acestei vieți vor veni peste ei, casa sufletului lor să stea neclintită’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” Emilian Moldovan, profesor la Școala cu cls. I-VIII, Nr. 1, din Moisei.

Comentarii Facebook


Știri recente