Tabere de vară în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Luni, 1 iulie a.c., a început al doilea mare program anual pentru tinerii din Arhiepiscopia Alba Iulia: taberele de tineret.

Organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, cele 17 tabere pentru tineri vor găzdui aproximativ 500 de tineri din întraga Eparhie, cu vârste cuprinse între 12 – 18 ani. Locațiile alese – Centrele de Agrement de la Poiana Vadului și Sovata, Mănăstirile Rimetea și Lupșa, precum și Centrele de Tineret de la Cetea și Sărmașu – sunt deosebit de frumoase, ideale pentru a crea o atmosferă placută și relaxantă, după cum ne-a precizat Pr. Florin Spiridon Croitoru, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxa Alba Iulia.

Taberele au un program bogat, bine stabilit, ce le oferă tinerilor din parohii o modalitate plăcută și eficientă de petrecere a vacanței de vară. Programul include rugăciunea de dimineață și de seară, ateliere de discuții pe diferite teme de interes pentru tineri, o serie de 10 concursuri și întreceri cu numele „Olimpiada Sfințeniei”, competiții sportive, jocuri de tabără, de auto-cunoaștere, de comunicare, de team-building, seri speciale (teatru improvizat, film, muzică, poezie, lectură din Sfânta Scriptură, obiceiuri și tradiții locale), drumeții și foc de tabără.

În tabere se desfășoară o serie de activități extrașcolare, menite să ofere tinerilor posibilități de dezvoltare personală în cadrul unor contexte, provocări și evenimente noi. Vacanța nu înseamnă neaparat a face altfel tot ceea ce se întamplă pe timpul școlii. Ci, dimpotrivă, a face cu placere și a se bucura de multe lucruri pentru care nu a fost timp pe perioada școlii. Oferim, astfel, activități care le mijlocesc posibilitatea de a se mișca și exprima liber, de a face lucruri care le plac, specifice vârstei, de a-și dezvolta diferite abilități, de a comunica cu tineri din întreaga Eparhie, de a descoperi și valorifica atât latura artistică și motricitatea, cât și exprimarea emoțiilor sau raportul dintre corp și suflet. Aceste activități pot contribui la creșterea încrederii în sine, la stimularea creativității și a spontaneității, la dezvoltarea unor opinii, inițiative și strategii de gândire, la posibilitatea de a se exprima în grup și de a cunoaște persoane noi, precum și la implicarea în viața parohiilor lor.

În taberele organizate de Arhiepiscopia Alba Iulia, tinerii se află într-un mediu de aparte, fiind însoțiți de preoți și de socio-animatori de tineret. În aceste tabere, ei au posibilitatea de a descoperi natura, jocul, muntele, rugăciunea, respectul, comunicarea liberă, pe ei înșiși, dar și cauzele problemelor cu care se confruntă, totul într-o atmosferă curată și sinceră. Tinerii sunt orientați preponderent spre dezvoltarea lor interioară, spre introspecție, spre exprimarea nevoilor și conflictelor, spre valorificarea creativității si originalității, fără a uita însă de nevoia lor de relaxare și de divertisment. Un aspect esențial al acestor activități din tabere este faptul că ele nu impun, precum activitățile școlare, o normă și o delimitare clară a categoriilor, ci lasă loc unei exprimări ample, supervizată de un preot și de animatorii din tabere, specializați în socio-animație de tineret, în conformitate cu nevoile sufletești ale tinerilor.

Taberele orgnizate de Arhiepiscopia Alba Iulia și în acest an reprezintă o formă de misiune deosebit de importantă cu și pentru tinerii din Eparhia noastră. Ei pot găsi în aceste tabere posibilități de valorificare a timpului liber în spirit creștin, comuniune cu tineri cu preocupări frumoase dar și provocări pentru identificarea modalităților de implicare în viața parohiilor lor.

Comentarii Facebook


Știri recente