Tabăra Țara minunată pentru copiii făgărășeni

Copiii din Țara Făgărașului au avut ocazia de a se bucura de câteva zile speciale. Tabăra de vară intitulată ‘Țara minunată’ a fost organizată de protopopiatele ortodoxe Făgăraș I și Făgăraș II și s-a desfășurat la Centrul pentru Tineret din Seliștat, în perioada 3-6 septembrie, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Satul Seliștat, în apropiere de Făgăraș, a fost locul unde 36 de copii, între care câțiva din familii cu probleme sociale, au petrecut împreună timp de patru zile. Departe de agitația cotidiană, departe de televizor, calculator și chiar de semnalul la telefon, copiii au fost implicați în diverse ateliere, drumeții și jocuri. Organizarea taberei a fost coordonată de pr. protopop Ion Tărcuță și asigurată de voluntari – preoți, preotese, cadre didactice, teologi și jurnaliști – care au răspuns cu multă dăruire chemării de a se implica în educarea copiilor.

De-a lungul celor patru zile, care au început și s-au încheiat cu un program de rugăciune comună realizat prin implicarea directă a copiilor, aceștia au participat la diverse activități care le-au solicitat creativitatea și îndemânarea. Au ornat medalioane din ghips, au realizat felicitări și caiete de cântece pe care le-au folosit pe parcursul taberei. Au învățat să bată toaca, să împletească brățări, iar în timpul liber de seară au avut de ales între diverse ateliere: redactarea unui jurnal, interpretarea unui fragment din Apostol, șah sau tenis de masă.

Programul ‘Ziua mărului’, asigurat de Centrul pentru Tineret din Seliștat, i-a învățat pe copii să prețuiască acest fruct valoros prin implicarea lor directă în pregătirea unei prăjituri, a mustului de mere sau a unor prezentări creative realizate în echipă.

Seminar ‘Făgărașul bunicilor’

Tabăra a fost și o ocazie de îmbogățire culturală. Copiii mai mari, cei cu vârste între 10 și 13 ani, au participat la un seminar interactiv despre rezistența anticomunistă din Munții Făgărașului. Intitulat ‘Făgărașul bunicilor’, programul realizat de Ioana Hașu – cercetător CNSAS – a folosit metode adaptate vârstei și diverse jocuri, cu implicarea directă a participanților. Impresionați de această pagină din istoria recentă, aceștia s-au arătat foarte interesați și dornici să cunoască povești de viață și de familie din această perioadă.

Programul a fost marcat și de drumeții în care copiii au învățat să se orienteze cu busola, să afle punctele cardinale cu ajutorul elementelor naturale sau cum să își construiască un adăpost în pădure. Jocurile în aer liber, facilitate de spațiul generos al centrului de la Seliștat, au fost cele care au asigurat relaxarea și bună-dispoziția pe tot parcursul taberei.

Comentarii Facebook


Știri recente