Tabăra „Sf. Ap. Luca” de la Mănăstirea Lacuri, dedicată Sfinților Capadocieni

În perioada 3-9 august 2009, la Mănăstirea Lacuri din Protopopiatul Hârlău, județul Iași, a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Tabăra religioasă „Sf. Ap. Luca” – ediția a X-a, intitulată „Mâini talentate în slujba sfinților”. Anul acesta, tabăra a aniversat 10 ani de la debut și a fost dedicată Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni.

Mănăstirea Lacuri din județul Iași și-a adunat și în această vară copii și tineri cu vârste între 8 și 20 de ani în Tabăra religioasă „Sf. Ap. Luca”. Pentru că anul 2009 este unul jubiliar, la tabără au participat cei mai talentați copii și tineri din edițiile anterioare, unii dintre ei devenind între timp elevi ai Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași, ai Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare” din Iași sau chiar studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Deoarece anul 2009 a fost declarat de Biserica Ortodoxă „Anul Sfinților Capadocieni”, s-a decis păstrarea acestei tematici prin zugrăvirea chipurilor Sfinților Părinți reprezentativi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie și Sf. Ioan Gură de Aur, dar și ale altor Sfinți Capadocieni. Zilnic s-au făcut lecturi din viețile sfinților, pentru a se cunoaște nevoințele și faptele lor bune. Elevii au fost coordonați de către prof. Dorin Marian Orzetic, pictor iconar, prof. Gabriela Scutărița, de la Școala Specială „Constantin Păunescu” din Iași, prof. Laura Crăciun, înv. Maria Budacea, inst. Gabriela Onofrei, prof. Rodica Curcă, prof. Iulia Fotea de la Școala Pârcovaci, prof. Andreea Moraru de la Școala Generală din Golăești, prof. Parmena Orzetic de la Școala „Al. I. Cuza” din Podu-Iloaiei și de către prof. Maria Orzetic de la Școala „George Coșbuc” din Iași.

Pe parcursul săptămânii trecute, în afara orelor dedicate pictării de icoane, copiii s-au jucat, au făcut drumeții prin pădurea aflată în apropierea Mănăstirii Lacuri, au pescuit sau au ajutat la înfrumusețarea spațiilor verzi și a livezii de meri. Seara, au vizionat filme cu tematică religioasă, despre viețile sfinților sau despre duhovnici renumiți (arhim. Cleopa, pr. Stăniloae, arhim. Sofian Boghiu etc). Unii participanți și-au dorit să învețe din tainele viețuirii la mănăstire; băieții au bătut toaca, iar fetele au ajutat la bucătărie. Zilnic, copiii au participat la slujba dumnezeieștii Liturghii, cel mai important moment liturgic fiind cel din 6 august, de Schimbarea la Față a Domnului. Pentru că tabăra s-a desfășurat în timpul postului Adormirii Maicii Domnului, majoritatea copiilor au dorit să fie spovediți și împărtășiți de ierom. Petronie Andrei, starețul Mănăstirii Lacuri. Tabăra s-a încheiat duminică, 9 august, după oficierea Sfintei Liturghii, la finalul căreia pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor participanților și profesorilor îndrumători. „Toți copiii au fost premiați prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, a Organizației «World Vision» Iași și a Protopopiatului Hârlău. Tabăra din acest an a fost dedicată Sfinților Capadocieni și, de aceea, au fost pictate doar chipuri ale acestor sfinți. Programul taberei a fost unul duhovnicesc, în fiecare zi săvârșindu-se Sfânta Liturghie și rugăciunile de seară. De asemenea, participanții s-au spovedit și s-au împărtășit, iar seara au vizionat filme cu conținut religios. Cei care au participat la această ediție au fost încântați de programul de muncă, dar și de cel duhovnicesc”, a declarat protopopul Nicolae Crăciun.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente