Tabără pentru tinerii români din Scandinavia

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord organizează, în perioada 9-16 iulie, la Mănăstirea Tismana, tabăra de tineret cu tema ‘Familia creștină – bucuria firească a vieții în Hristos’, informează „Ziarul Lumina”.

Tabăra este destinată atât tinerilor români stabiliți în Scandinavia, cât și tinerilor din România aflați temporar la studii în țările scandinave. Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor duhovnicești și catehetice dedicate ‘Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii’. În programul taberei sunt prevăzute mai multe întâlniri cu duhovnici care vor aborda importanța familiei creștine în contextul social actual.

Prima întâlnire catehetică va avea loc duminică, 10 iulie, după Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea Preasfințitului Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, care le va vorbi tinerilor despre familia creștină și solidaritatea duhovnicească între generații: strămoși, părinți și copii.

Vizite la mănăstiri și obiective tradiționale

În aceeași zi vor fi vizitate Atelierul de țesut covoare de la Tismana, Muzeul Costumului Popular din Tismana, Casa Memorială ‘Constantin Brâncuși’ din Hobița și Complexul Brâncuși din Târgu Jiu (Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii). În cadrul taberei, tinerii vor vizita Mănăstirea Tismana, Schitul Cioclovina de Jos și Schitul Cioclovina de Sus, Mănăstirea Horezu și Atelierul de ceramică cu demonstrație, Mănăstirea Polovragi, Peștera Polovragi, Cheile Polovragi și Mănăstirea Bistrița.

Miercuri, 13 iulie, întâlnirea catehetică va fi dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, ca exemplu al familiei și al jertfei. Vineri, 15 iulie, în cadrul festivității de închidere a taberei, tinerii vor primi diplomele de participare și vor viziona o prezentare multimedia cu momentele principale ale taberei, urmată de discuții libere în jurul unui foc de tabără.

Pe tot parcursul taberei, participanții vor putea opta pentru frecventarea unui seminar practic, în funcție de preferințe și înclinații, însoțit de activități recreative sau de cunoaștere. ‘Preasfințitul Părinte Episcop Macarie ne-a îndemnat să organizăm în cadrul taberei ateliere de lucru care vor fi prezentate la începutul întâlnirii noastre, moment în care participanții vor putea alege ce este mai potrivit pentru sufletul lor. Așadar, primul atelier este dedicat muzicii bisericești. Un coordonator bine pregătit va încerca să-i ajute pe cei cu înclinații muzicale să interpreteze principalele cântări ale Sfintei Liturghii și alte cântări comune, dorind astfel o implicare mai activă la sfintele slujbe. Un alt atelier practic va fi dedicat artei fotografice, prin care tinerii pot să descopere câteva din micile secrete necesare unei poze grăitoare și reușite, care să transmită un mesaj ziditor. Un alt atelier va fi dedicat filmului creștin. Filmul este o manifestare artistică, iar caracterul iconic și auditiv poate fi un act edificator. Așadar, se vor analiza câteva filme de referință, pe teme creștine, încercând să cultivăm gustul pentru frumos și să oferim alternative la producția filmografică de consum’, a declarat părintele Avraam Gînju, coordonatorul taberei. Numărul de locuri disponibile pentru această tabără este de 40, iar înscrierile se fac până la data de 1 aprilie. Confirmarea participării se face prin e-mail la coordonatorul taberei: [email protected]

Comentarii Facebook


Știri recente