Tabără pentru tineri la Mănăstirea Oașa din județul Alba

Peste 200 de tineri la tabăra de la Oașa

La Mănăstirea Oașa s-a obișnuit ca în fiecare an să se organizeze în preajma hramului din 27 iulie, tabere pentru tineri, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Începuturile acestor adevărate școli de vară sunt legate de persoana arhimandritului Teofil Părăian de la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, care venea de fiecare dată aici și împărtășea tinerilor experiențe duhovnicești.

Mănăstirea ‘Sf. Pantelimon’ din Oașa, județul Alba a găzduit în perioada 19-27 o tabără de muncă și recreere la care au participat aproximativ 220 de tineri din mai multe părți ale țări, precum Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov, Craiova, București, Iași, Bacău, dar și nouă tineri din Viena, însoțiți de părintele Nicolae Dura. Inițiativa organizării acestei tabere aparține părintelui Iustin Miron, starețul mănăstirii care a oferit tinerilor participanți momente unice, de neuitat. Tinerii au participat zilnic la sfintele slujbe săvârșite în biserica mănăstirii, au ajutat la lucrările de pregătire a hramului mănăstirii, ‘Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’, prăznuit la 27 iulie, iar în fiecare seară după cină au participat la câte o conferință susținută de monahii din mănăstire. La aceste seri duhovnicești, tinerii au participat activ prin întrebări și chiar prin opinii personale legate de subiectele în discuție. În această perioadă, cât s-a desfășurat tabăra de la Oașa, tinerii au avut ocazia de a se cunoaște și de a se împrieteni unii cu alții, au participat activ la sfintele slujbe citind și cântând la strană. De asemenea, au învățat să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie. Tinerii au avut parte și de drumeții în frumoasele locuri din zonă. Ca o încununare a tot ce s-a făcut în aceste zile în tabăra de la Oașa, majoritatea tinerilor s-au spovedit și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, îmbrăcați în frumoasele straie românești specifice zonei din care vine fiecare.

Hramul mănăstirii

În ultima zi a taberei, tinerii au participat la hramul mănăstirii și au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care n-a lipsit exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, părintele Andrei Barbu. Au participat la hram Înalt Preasfințitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, precum și numeroși invitați din țară și din străinătate. Pe parcursul desfășurării taberei s-a observat tot mai mult setea după Dumnezeu a tinerilor. Majoritatea dintre ei și-au manifestat dorința de a reveni la Mănăstirea Oașa și cu alt prilej, dar și în tabăra care se va organiza anul viitor.

Casa taberelor pentru tineri

Așezământul monahal de la Oașa a fost înființat în 1990 și a funcționat ca mănăstire de maici până în anul 2000, când prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost transformată în mănăstire de călugări. În anul 2000 a venit la Oașa întreaga obște a Mănăstirii Poșaga, condusă atunci de părintele Andrei Barbu. În prezent, mănăstirea are 24 de monahi și frați, iar stareț este protosinghelul Iustin Miron. Mănăstirea Oașa a fost și rămâne legată duhovnicește de părintele arhim. Teofil Părăian, de la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus. Părintele Teofil era invitatul special al taberelor de muncă și rugăciune organizate de 16 ani neîntrerupt și începute încă de când obștea era la Poșaga.

Comentarii Facebook


Știri recente