Tabără pentru copii la Cozia

Timp de cinci zile, între 20 și 25 august, 26 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani participă la tabăra de tradiție și spiritualitate ortodoxă ‘Icoana, fereastră către Dumnezeu’ la Centrul de Agrement Cozia din localitatea Călimănești, județul Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”. Copiii îmbină activitățile recreative, jocul și drumețiile cu ateliere de creație a icoanelor pe sticlă, teatru și ore de catehizare.

Localitatea Călimănești, așezată la poalele masivului Cozia și al Căpățânii din Carpații Meridionali, este cunoscută ca o destinație turistică importantă din România, care prin potențialul natural, peisaje, izvoare termale, relief bogat, floră și faună, ape curgătoare, dar și prin bogăția monumentelor istorice, a mănăstirilor, atrage numeroși turiști. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, 26 de copii beneficiază de o tabără la Centrul de Agrement Cozia din această zonă.

Tabăra este numită ‘Icoana, fereastră către Dumnezeu’ și este rodul unui parteneriat dintre parohiile Frâncești I, Băbeni și Troianu din cadrul Protoieriei Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, cu sprijinul financiar al Organizației World Vision Internațional și al Centrului de Creație și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea. Copiii din această tabără au participat și la proiectul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, desfășurat la nivelul Patriarhiei Române. Ei au participat din timp la ateliere de creație și pictură religioasă și la numeroase activități catehetice.

Astfel, tabăra poate fi considerată o recompensă pentru fidelitatea și implicarea pe care au arătat-o în cadrul diferitelor activități.

Pe lângă drumețiile, jocurile și activitățile recreative specifice oricărei tabere pentru copiii, la Centrul de Agrement Cozia sunt organizate ateliere de cateheză creștină, atelier de pictură pe sticlă, atelier de teatru religios și de comunicare. Copiii participă și la un program specific de rugăciune, dimineața și seara, desfășoară activități sportive (fotbal, badminton, tenis de masă, volei), vizitează mănăstirile din apropierea taberei și participă la Sfânta Liturghie. Sunt organizate și concursuri cu premii, iar la final, tradiționalul foc de tabără.

Întrucât tema principală a taberei este icoana ortodoxă, proiectul vizează valorificarea originalului, autenticului, interpretarea artei tradiționale prin realizarea unei icoane prin pictură pe sticlă. Organizatorii au dorit realizarea unei întâlniri active, în cadrul căreia să fie puse în discuție problemele copiilor legate de implicarea lor în Biserică, de participarea la activități de voluntariat în comunitate, probleme legate de virtutea dragostei, de ceea ce îi face pe ei să se simtă importanți, valoroși în comunitatea în care trăiesc.

Centrul de Agrement Cozia a fost reabilitat în totalitate în 2009, când s-au modernizat cele trei vile din cadrul complexului, s-a schimbat întreg mobilierul, s-a reabilitat cantina și a fost amenajată și curtea.

Comentarii Facebook


Știri recente