Tabără ortodoxă la Seminarul de la Mănăstirea Neamț

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț găzduiește, în aceste zile, cea de-a VII-a ediție a Taberei de tradiție și spiritualitate ortodoxă. Tabăra este organizată de Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale pentru copiii ortodocși români din această eparhie, dar și pentru cei din țara noastră, după cum ne informează Ziarul Lumina.

În perioada 7-18 august, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț are loc Tabăra de tradiție și spiritualitate ortodoxă, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. Programul zilnic începe cu rugăciunile de dimineață în Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob’ a seminarului. ‘Faptul că ne rugăm împreună într-un lăcaș de închinăciune atât de frumos este deosebit. După rugăciunea de dimineață, intrăm într-un program specific de tabără. Avem ateliere organizate pe categorii de vârstă: lucru manual (pentru copiii care au până în 10 ani), creativitate și arte (pentru cei cu vârste între 11 și 14 ani), pictură icoană pe lemn, pictură icoană pe sticlă și atelierul de comunicare (pentru tinerii între 15 și 18 ani). Atelierul de comunicare abordează problemele pe care le au tinerii din perspectivă creștină’, a spus Bogdan Grecu, coordonator tabără.

‘Copiii și tinerii pleacă de aici cu o convingere foarte puternică’

Copiii și tinerii înscriși în activitățile taberei sunt din Scoția, Anglia, Irlanda, Belgia, Franța, Spania, Italia (50) și România (20). O parte dintre aceștia se află în vacanță la rude în locurile natale. Astfel, au fost organizate două transporturi cu autocarul din București și din Baia Mare spre seminarul de la Mănăstirea Neamț. ‘Ideea acestei tabere aparține Înalt Preasfințitului Iosif, care a participat, în urmă cu mai mulți ani, la astfel de întâlniri ale ortodocșilor ruși din Franța, care aparțin de Patriarhia Constantinopolului și au emigrat după Revoluția bolșevică din 1917. Înalt Preasfinția Sa a văzut că foarte mulți urmași ai acelor familii de imigranți și-au păstrat credința datorită acestor tabere de vară. E foarte greu pentru copiii familiilor plecate în Occident să se adapteze întrucât se consideră ciudați. La școală și în cartierele în care locuiesc ei sunt de multe ori singurii ortodocși. Așa se face că apare impresia că ei sunt niște ciudați și că lumea este altfel. În astfel de tabere ei își dădeau seama că nu sunt singuri. În tabăra din acest an avem patru copii ai unei familii din Spania. Tatăl acestor frați mi-a spus atunci când i-a adus în tabără: ‘Vreau să vadă că și alții sunt ca ei’. Participanții la această tabără își dau seama că sunt și alți copii care trăiesc după credința ortodoxă. Astfel identitatea lor este întărită, ei conștientizând că mai sunt și alte familii care au aceeași credință pe care o trăiesc la fel acolo unde locuiesc. Copiii și tinerii pleacă de aici cu o convingere foarte puternică, care îi întărește foarte mult în credință. Ei sunt viitorii stâlpi ai Bisericii Ortodoxe din țara în care trăiesc’, a explicat Bogdan Grecu.

IPS Iosif va sluji în mijlocul tinerilor

Ca în fiecare an, Înalt Preasfințitul Iosif se va afla în mijlocul copiilor și al tinerilor din Tabăra de tradiție și spiritualitate ortodoxă pentru a le adresa un cuvânt catehetic. Duminică, 12 august, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale va săvârși, alături de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob’ a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. Atelierele pentru cei 70 de participanți sunt coordonate de animatori care au fost formați în ultimii ani pentru această tabără. După cum ne-a relatat pr. Mircea Filip, de la parohia ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Paris și directorul Centrului de coordonare pedagogică al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, tabăra se va încheia cu prezentarea obiectelor din ateliere.

‘Am venit cu multă nerăbdare în această tabără’

Tinerii au așteptat cu emoție organizarea celei de-a VII-a ediții a taberei de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț. O parte dintre ei au venit însoțiți de prieteni din țara noastră.

Bianca Gheorghe din Brașov: ‘În această tabără avem posibilitatea să învățăm multe lucruri noi. Consider că este pentru toți tinerii o experiență plăcută. Am rămas impresionată de frumusețea bisericii acestui seminar, de peisajul ce o înconjoară și de ospitalitatea celor de aici. Este o atmosferă frumoasă în care ne simțim bine’.

Matei din Milano – Italia: ‘Sunt plecat de șase ani din România, alături de părinții mei. Am venit cu multă nerăbdare în această tabără, unde mi-am făcut și anul trecut prieteni noi. Activitățile sunt atât de antrenante încât nu ne plictisim deloc. Am mers la atelierele de pictură, de teatru sau muzică. Sunt originar din Bacău și am mai fost în zona Neamțului înainte de a mă stabili în Italia. Îmi plac foarte mult mănăstirile din Neamț. O să plec din această tabără cu multe amintiri frumoase pe care le voi povesti și prietenilor mei’.

Comentarii Facebook


Știri recente